Peter Van Rompuy krijgt strijdplaats op Senaatslijst CD&V

Foto: edm

BRUSSEL - Peter Van Rompuy, zoon van Europees president Herman Van Rompuy, krijgt de achtste plaats op de Senaatslijst van de CD&V. Hij zal moeten strijden voor een zitje.

CD&V had nu acht rechtstreeks verkozen senatoren. Peter Van Rompuy zal dus moeten vechten om verkozen te geraken. Voorlopig lijken enkel de eerste vijf en de lijstduwer zeker van een zetel.  

Ook de rest van de lijst krijgt nu vorm. De derde plaats is voor aftredend senator Sabine de Bethune. Aftredend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe duwt de lijst.

Dat Marianne Thyssen de lijst trekt was al bekend, net als plaats twee voor wit konijn Rik Torfs. Het puzzelen met de andere plaatsen heeft wel wat voeten in de aarde gehad, met meer gegadigden dan te verdelen verkiesbare plaatsen.

Maar nu is de kogel dus door de kerk. Senator en ondervoorzitter Wouter Beke komt op plaats vier, gevolgd door Hugo Vandenberghe, Els Schelfhout en Elke Tindemans. Plaatsen drie tot zeven worden met andere woorden volledig ingenomen door leden van de aftredende Senaatsfractie.

Maar ook de overblijvers vonden opnieuw een plaatsje op de lijst. Dirk Claes wordt eerste opvolger, terwijl Els Van Hoof net achter hem mag plaatsnemen.

Van Pol Van Den Driessche en Nahima Lanjri was al bekend dat ze opkomen voor de Kamer, Tony Van Parys liet intussen weten dat hij de nationale politiek vaarwel zegt.

De twee overige fractieleden - Cindy Franssen en Jan Durnez - zijn gemeenschapssenatoren. Zij zouden - bij voldoende CD&V-stemmen - dus na de verkiezingen vanuit het Vlaamse parlement opnieuw kunnen worden aangesteld.

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene duwt bij de opvolgers.
 

De belangrijkste plaatsen zijn als volgt ingevuld:

Senaat:
1. Marianne Thyssen
2. Rik Torfs
3. Sabine de Bethune
4. Wouter Beke
5. Hugo Vandenberghe
6. Els Schelfhout
7. Elke Tindemans
8. Peter Van Rompuy

Lijstduwer: Etienne Schouppe
1ste opvolger: Dirk Claes
2de opvolger: Els Van Hoof
Lijstduwer bij de opvolgers: Jean-Luc Dehaene


 

Door loa, ita
AANGERADEN
Meest recent