Australië daagt Japan voor rechter voor walvisjacht

© *

Australië heeft vrijdag aangekondigd Japan voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te dagen. Door de jaarlijkse walvisvaart op Antarctica zouden internationale verplichtingen met voeten getreden worden.

loa

De beslissing om juridische actie tegen Japan te ondernemen, die toch een belangrijke handelspartner is van Australië, benadrukt het belang dat de Australische regering hecht aan de bescherming van walvissen. Het wil 'een einde maken aan het Japanse programma van zogenaamde wetenschappelijke walvisjacht' in de zuidelijke zeeën, zo staat in een gezamenlijke verklaring van de Australische minister van Milieu en de openbaar aanklager.

Japan ontduikt het internationale verbod op commerciële walvisjacht door te betogen dat de honderden walvissen die elk jaar gedood worden, voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden. Volgens de Australische regering is de jacht in strijd met internationale regelgeving, maar er werd niet toegelicht hoe de zaak bepleit zal worden voor het hof in Den Haag.

Commerciële wetenschap

Don Anton, hoogleraar internationaal recht, zegt dat Australië kan beargumenteren dat Japan zijn rechten onder de conventie van de Internationale Walvisvaartcommissie misbruikt. Het aantal walvissen dat Japan doodt is namelijk vele malen hoger dan noodzakelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast bestaan er onderzoeksmethoden waarvoor niet gedood hoeft te worden en kleeft er een commercieel aspect aan het wetenschappelijke programma van Japan.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken noemde het spijtig dat Australië de zaak aanhangig maakt bij het ICJ terwijl de onderhandelingen met de Internationale Walvisvaartcommissie over het geschil over de walvisjacht nog voortduren. 'We zullen blijven uitleggen dat de wetenschappelijke walvisvaart die we uitvoeren in overeenstemming is met Artikel 8 van de internationale conventie op de regulering van walvisjacht', zei de Japanse onderminister van Pers. 'Als dit voor de rechter komt, dan zullen we dat uitleggen.' Hij voegde eraan toe dat 'de over het algemeen goede relatie tussen Japan en Australië hierdoor niet in gevaar zou moeten komen'. Australië heeft dit beaamd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten