Oppositie weigert te stemmen over Vlaamse begroting

Bron © belga
Bij de afronding van de begrotingsbespreking in de Commissie Financiën en Begroting dinsdag heeft de voltallige oppositie, op initiatief van voormalig Begrotingsminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) de commissie verlaten. Ze weigerden te stemmen omdat er teveel onduidelijkheid blijft over hoe en waar er bespaard wordt, klinkt het.

De oppositie bestookte Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) met vragen, maar de antwoorden bleven volgens Van Mechelen "ondermaats".

"De minister weigerde inzage te geven in de concrete posten waar bespaard zou worden. Hoe geloofwaardig is een begroting als je niet eens mag weten hoe en waar mogelijk bespaard zal worden", klinkt het.

Het twistpunt is de 190 miljoen euro aan betaalkredieten die dit jaar geblokkeerd worden, voor het geval de Vlaamse regering haar doelstelling, het begrotingstekort beperken tot een half miljoen euro, op het einde van het jaar niet zou halen.

De oppositie vroeg inzage in de lijst met geblokkeerde kredieten. "Gaat het over lonen, over investeringen, over subsidies ...", vroeg Van Mechelen. Muyters antwoordde dat de definitieve lijst nog wordt nagezien.

"Een goede controle op de begroting vanuit het parlement is alleen mogelijk wanneer alle cijfers bekend zijn. Blijkbaar is dat een probleem voor de Vlaamse regering", reageerde LDD-fractieleider Lode Vereeck.

Volgens Groen!-fractieleider Filip Watteeuw is de Vlaamse begroting "op drijfzand" gebaseerd. Voor Van Mechelen is het duidelijk dat de Vlaamse regering haar begrotingsdoelstellingen dit jaar niet zal halen.

De meerderheid keurde in de commissie de controle op de begroting van 2010 goed.
 

Door bvb
AANGERADEN