Pevenage: 'Ik organiseerde trips van Ullrich naar Fuentes'

© belga

Rudy Pevenage, de mentor van de Duitse ex-wielrenner Jan Ullrich, geeft in de Franse krant L'Equipe voor de eerste keer toe dat hij effectief de reisjes van Ullrich naar de omstreden Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes organiseerde.

ivb

Ullrich zette in 2006 een punt achter zijn carrière nadat hij een dag voor de Tourstart van 2006 door zijn ploeg T-Mobile eerst een startverbod kreeg en later ook ontslagen werd omwille van zijn vermeende banden met Fuentes. Hij heeft altijd ontkend dat hij ooit doping heeft gebruikt.

Volgens een rapport van de Duitse politie dat eind vorig jaar publiek gemaakt werd, bracht Ullrich tussen 2003 en 2006 24 bezoekjes aan Fuentes. De politie verkreeg deze informatie nadat het beslag had gelegd op een computer van Rudy Pevenage. Hij zou de trips naar Madrid steeds georganiseerd hebben.

Voor de eerste keer geeft Pevenage toe dat dat klopt. 'Ik heb nooit verboden producten gekocht of verkocht. Ik heb enkel de reisjes van Jan georganiseerd', aldus Pevenage. 'Bij T-Mobile stopten we met alles wat verboden was na de Festina-affaire in 1998. Al snel merkten we echter dat we niet meer meekonden met de andere ploegen, vooral de Spanjaarden en de Italianen...'

'Waarom zou ik nog langer liegen', vraagt Pevenage zich af. 'Ik wil alleen dat duidelijk is dat ik op dat moment nooit de indruk had dat ik iets fout deed. Ik kende veel klanten van Fuentes, onder wie enkele toppers die in 2006 aan de start van de Tour stonden...'.

Betrapt door telefoontje

Pevenage werd betrapt door een telefoontap. Hij had onder zijn persoonlijk telefoonnummer gebeld naar Eufemanio Fuentes om hem de etappeoverwinning van Ullrich te melden, in plaats van dat, zoals gewoonlijk, te doen onder een onbekend nummer. 'De speurders hadden al een telefoontap geplaatst bij Fuentes (...). Toen ze mijn nummer zagen, was ik ontmaskerd,' zei hij. Pevenage gaf donderdag in de Franse krant L'Equipe voor het eerst toe dat hij effectief de reisjes van Ullrich naar de omstreden Spaanse dopingdokter heeft georganiseerd.

Pevenage vertelde ook dat Ullrich in 2006 wou stoppen. "Met al het geld dat hij verdiende, kon Jan het zich niet meer veroorloven geklopt te worden door tweederangsrenners. Hij was voortdurend gestresseerd en daardoor kwamen de kilo's erbij. Nu hij niet meer koerst, is hij magerder dan hij midden in het seizoen was. De stress heeft zijn carrière vergiftigd", aldus Pevenage.

De 'metamorfose( van Lance Armstrong na zijn kanker noemt de Belg (heel uitzonderlijk'. 'Ik ben er nog altijd van overtuigd dat Jan fysiek sterker was.'

Het Duitse gerecht stopte in april 2008 de vervolging wegens bedrog (het misdrijf doping bestaat niet in het Duitse recht) tegen de ex-wielrenner, tegen betaling van een boete van 250.000 euro. Er loopt wel nog een zaak van de internationale wielerunie UCI tegen Ullrich bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten