Rudy Pevenage: 'Betrapt door telefoontje tijdens Giro'

Volgens Rudy Pevenage, de mentor van de Duitse ex-wielrenner Jan Ullrich, hebben de speurders van de 'Operacion Fuentes' hem kunnen betrappen door een onachtzaamheid tijdens de Giro van 2006.

maj

Hij had onder zijn persoonlijk telefoonnummer gebeld naar Eufemanio Fuentes om hem de etappeoverwinning van Ullrich te melden, in plaats van dat, zoals gewoonlijk, te doen onder een onbekend nummer. 'De speurders hadden al een telefoontap geplaatst bij Fuentes (...). Toen ze mijn nummer zagen, was ik ontmaskerd,' zei hij. Pevenage gaf donderdag in de Franse krant L'Equipe voor het eerst toe dat hij effectief de reisjes van Ullrich naar de omstreden Spaanse dopingdokter heeft georganiseerd.

Pevenage vertelde ook dat Ullrich in 2006 wou stoppen. "Met al het geld dat hij verdiende, kon Jan het zich niet meer veroorloven geklopt te worden door tweederangsrenners. Hij was voortdurend gestresseerd en daardoor kwamen de kilo's erbij. Nu hij niet meer koerst, is hij magerder dan hij midden in het seizoen was. De stress heeft zijn carrière vergiftigd", aldus Pevenage.

De 'metamorfose( van Lance Armstrong na zijn kanker noemt de Belg (heel uitzonderlijk'. 'Ik ben er nog altijd van overtuigd dat Jan fysiek sterker was.'Het Duitse gerecht stopte in april 2008 de vervolging wegens bedrog (het misdrijf doping bestaat niet in het Duitse recht) tegen de ex-wielrenner, tegen betaling van een boete van 250.000 euro. Er loopt wel nog een zaak van de internationale wielerunie UCI tegen Ullrich bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten