Internationaal Gerechtshof erkent Kosovo

© afp

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft deze namiddag de onafhankelijkheid van Kosovo erkend.

svh, kld

De vijftien rechters van het hof besluiten dat de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Servische provincie op 17 februari 2008 het algemeen internationaal recht niet heeft geschonden, zegt Hisashi Owada, de voorzitter van het Gerechtshof in Den Haag.

Het Hof argumenteert dat de internationale wetgeving 'geen verbod op onafhankelijkheidsverklaringen bevat'. Daarom kon de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo 'niet in strijd zijn met internationale wetten'. De uitspraak van het hof is niet bindend, maar heeft wel een grote politieke betekenis, die verder reikt dan alleen Servië en Kosovo.

Servië

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar alle 192 VN-lidstaten in zijn vertegenwoordigd, had om een oordeel van het hof gevraagd. Servië had daartoe het initiatief genomen, omdat het land zich niet wilde neerleggen bij de afscheiding van Kosovo.

Al 69 landen, waaronder de Verenigde Staten en de meeste lidstaten van de Europese Unie (ook België) hebben de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. Maar Rusland, China, Spanje, Roemenië en de meeste andere landen hebben dat niet gedaan.

Veel landen wachtten met een eventuele erkenning op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (niet te verwarren met het Internationale Strafhof), een van de belangrijkste organen van de Verenigde Naties.

Impact

Er kan een precedentwerking van uitgaan voor andere regio's in de wereld met een onafhankelijkheidsstreven. Daardoor is de uitspraak ook van belang voor onder meer Noord-Cyprus, Somaliland, Nagorno-Karabach, Zuid-Ossetië, Abchazië en Trans-Nistrië, die ook voor onafhankelijkheid ijveren (of die reeds hebben uitgeroepen).

Bovendien kan de uitspraak een invloed hebben op de Servische vraag naar EU-lidmaatschap.

Aangeboden door onze partners