RESULTATEN. BNP Paribas, Cofinimmo, TNT, HSBC, Metro

Een overzicht van de belangrijkste bedrijfsresultaten van maandag 2 augustus.

kld, dgs

Derde meer winst voor BNP Paribas dankzij lagere voorzieningen

BNP Paribas zag de winst in het tweede kwartaal 31 procent stijgen. De grootste bank van Frankrijk dankt dat resultaat onder meer aan lagere voorzieningen voor slechte kredieten.

De Franse bankgroep is de eerste van een reeks grootbanken die met kwartaalresultaten komt. De resultaten van BNP Paribas zijn alvast beter dan analisten hadden verwacht. De nettowinst bedraagt 2,11 miljard euro, tegen 1,6 miljard een jaar eerder. Analisten gingen uit van een kwartaalwinst van 1,61 miljard euro.

De resultaten weerspiegelen de stevigheid van het bankmodel van de groep, aldus BNP Paribas in een toelichting.

Opmerkelijk is de daling met 54 procent tot 1,08 miljard euro van de provisies voor slechte kredieten: het laagste niveau in twee jaar tijd.

Het totale bedrag aan synergieën door de integratie van BNP Paribas Fortis en BGL BNP Paribas (Luxemburg) komt op 402 miljoen euro. Daarmee ligt het plan voor op schema.

Cofinimmo handhaaft dividendprognose voor 2010

De vastgoedbevak Cofinimmo handhaaft zijn prognose om over boekjaar 2010 een brutodividend van 6,50 euro per aandeel uit te keren. Over 2010 zou het netto courant resultaat, exclusief minwaarden op de rente-indekking, op 7,55 euro per aandeel uitkomen. Over de eerste jaarhelft klom het netto courant resultaat 5,7 procent naar 55,3 miljoen euro of 3,94 euro per aandeel.

De waarde van de vastgoedportefeuille viel door de economische crisis met 0,7 procent terug tot 3,02 miljard euro, van 3,04 miljard euro eind 2009. De intrinsieke waarde van het aandeel daalde 1,8 procent, tot 91,83 euro.

Door de lagere marktrente moest Cofinimmo opnieuw flinke afboekingen doen op de afgeleide producten waarmee de bevak zich tegen een mogelijke rentestijging indekt. De minwaarde van 14,2 miljoen euro op de vastgoedportefeuille valt wel kleiner uit dan over het eerste halfjaar van 2009, toen Cofinimmo 39,6 miljoen euro afboekte. Daardoor stijgt de groepswinst fors, van 6,2 miljoen naar 24,7 miljoen euro.

TNT ziet omzet verder groeien

Post- en pakketbezorgbedrijf TNT heeft in het tweede kwartaal bijna 10 procent meer omzet gehaald dan een jaar eerder. Dankzij het herstel van de internationale economie gingen vooral de volumes die de expressdivisie vervoerde aanzienlijk omhoog, zo maakte het Nederlandse bedrijf maandag bekend.

De totale omzet van TNT steeg vorig kwartaal tot 2,77 miljard euro, tegen 2,53 miljard euro in het tweede kwartaal van 2009. De omzet van express steeg met ruim 18 procent tot 1,72 miljard euro, die van de postdivisie daalde met 2,6 procent tot 993 miljoen euro. Daarmee voldeed de omzetontwikkeling min of meer aan de verwachtingen van analisten.

Het bedrijfsresultaat daalde van 178 miljoen euro tot 55 miljoen euro, door een voorziening van 168 miljoen euro voor de reorganisatie van de postdivisie. Het onderliggende resultaat, waarbij deze kosten buiten beschouwing worden gelaten, verbeterde met 10 miljoen euro tot 211 miljoen euro. Daarmee bleef het resultaat achter bij de verwachtingen. Marktkenners hadden een onderliggend resultaat van 238 miljoen euro voorspeld.

HSBC verdubbelt winst in eerste jaarhelft

HSBC, de grootste bank van Europa, heeft in de eerste zes maanden een winst voor belastingen geboekt van 11,1 miljard dollar (7 miljard pond). Dat is ruim een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de nettowinst verdubbelde, van 3,35 miljard dollar vorig jaar tot 6,76 miljard dollar de afgelopen zes maanden. Het nettoresultaat bleef wel onder de verwachtingen van analisten.

De winststijging is te danken aan de lagere provisies voor slechte leningen. Volgens de topman staan de voorzieningen op de kredietportefeuille nu op het laagste peil sinds het begin van de financiële crisis in 2008.

HSBC zegt dat ze in elke regio waar ze actief is, winst maakt, met uitzondering van Noord-Amerika. Daar werden de zware verliezen van vorig jaar teruggebracht tot 80 miljoen dollar voor belastingen.

De aandeelhouders van de bank ontvangen later dit jaar een tweede dividend.De andere Britse grootbanken zoals Lloyds en Barclays komen later deze week met kwartaalcijfers.

WK Voetbal stuwt omzet Metro in tweede kwartaal

Elektronicaketens Media Markt en Saturn hebben de omzet van handelsconcern Metro tijdens het tweede kwartaal gestuwd. Naar aanleiding van het WK Voetbal verkochten de ketens meer televisietoestellen en elektrische apparaten, en wisten ze als enige dochters van het concern een omzetstijging te realiseren.

Het koude weer in april en mei had een negatieve invloed op de kledijverkoop. De concernomzet steeg van april tot juni met 2,4 procent, tot 15,7 miljard euro, zo maakte Metro maandag bekend.De operationele winst (EBIT) steeg van 316 miljoen naar 334 miljoen euro. De nettokwartaalwinst daalde door hogere kosten van 67 miljoen tot 56 miljoen euro.

"Hoewel de crisis nog niet achter ons ligt, zijn er in steeds meer landen lichtpunten zichtbaar", zei concerntopman Eckhard Cordes. Hij toonde zich voorzichtig optimistisch voor het volledige jaar 2010.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten