Brussels Paleis voor Schone Kunsten plaatst toren Delvoye op dak

© © gia

Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten laat zaterdag een stalen gotische toren van zeventien meter hoog en tien ton zwaar optrekken op zijn dak aan de kant van de Koningsstraat. De toren is een van de topstukken van een nieuwe solotentoonstelling van Wim Delvoye dit najaar, getiteld 'Knockin' on Heaven's Door'. Dat heeft Belga zaterdag vernomen van een woordvoerster van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

bpr

De expo zelf opent pas op 20 oktober, maar de toren zal voor het publiek dus reeds lang van tevoren zichtbaar zijn. 'De toren heeft al gereisd en krijgt bij elke instelling een nieuwe verdieping en wordt dus telkens hoger', klinkt het.

Belgisch kunstenaar Wim Delvoye verwierf internationale bekendheid met verschillende kunstwerken die vaak als ironisch en provocerend worden bestempeld, zoals zijn getatoeëerde varkens, de Cloaca-machines, zijn liefdesbrief in aardappelschillen en gasflessen in Delfts blauw.

Voor zijn eerste solotentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten presenteert de kunstenaar werken die geïnspireerd zijn op de gotiek. Hij vertrekt vanuit een grondige studie van (neo)gotische bouwwerken die hij vervolgens met de huidige hoogtechnologische mogelijkheden omvormt tot zijn eigen versie van deze stijl.

LEES OOK