Happart: 'Splitsing noch mogelijk, noch wenselijk'

Bron © belga

Foto: belga

De splitsing van het land is noch mogelijk, noch wenselijk. Dat zegt de gewezen voorzitter van het Waals parlement en voormalig burgemeester van Voeren José Happart (PS) donderdag in interviews in La Libre Belgique en de Sud-Presse-kranten.

Volgens Happart zal Europa nooit de oprichting van twee nieuwe staten toelaten of erkennen, om te vermijden dat andere onafhankelijkheidsbewegingen, zoals die van de Basken, de Schotten en de Lega Nord in Italië, dat voorbeeld zouden volgen.

Bovendien maakt de staatsschuld een splitsing onmogelijk, denkt Happart. Die staat op naam van de Belgische staat en als ze verdeeld zou moeten worden, zouden alle schuldeisers van het rijkere Vlaanderen willen afhangen. "Een herverdeling is dus quasi onmogelijk uit te voeren", aldus de PS-er.

Happart is voorstander van een grotere autonomie voor de regio’s en een overdracht van alle gemeenschapsbevoegdheden naar de gewesten. Op die manier zou Brussel volledig bevoegd worden op alle domeinen, ook wat betreft de Vlaamse Brusselaars. Op zijn minst de monarchie, het leger en de diplomatie zouden gemeenschappelijk blijven.

Volgens Happart moeten alle partijen rond de tafel gaan zitten om de onderhandelingen opnieuw op te starten, óók MR. Dat blijft per slot van rekening de grootste partij in Brussel, benadrukt hij.

"We moeten geen fobie hebben voor Olivier Maingain. Het is normaal dat hij voor zijn kiespubliek vraagt wat hij nooit zal bekomen. Het is zoals de reannexatie van Voeren bij de provincie Luik. Ik weet zeer goed dat dat nooit zal gebeuren", aldus Happart.
 

Door bvb
AANGERADEN