'Belgen in Afghanistan meegesleurd in guerillaoorlog'

Bron © vrt

Foto: Corry Hancké

De Belgische militairen in het noorden van Afghanistan raken verzeild in een guerillaoorlog. Dat zegt Radio1-reporter Jens Franssen, die met de militairen meereisde naar een voorpost buiten Kunduz. Maar minister van Defensie De Crem ontkent dat er recent Belgen beschoten zijn.

Franssen beschrijft hoe de Belgen overnachten in de voorpost, met op de achtergrond het geluid van schoten. Het gebied gold vroeger als een veilige zone, maar wordt nu gecontroleerd door de opstandelingen.

De Belgische militairen in Afghanistan worden bijna wekelijks beschoten, soms met raketten. En bijna overal liggen bermbommen. 'Niemand waagt zich nog buiten de grote weg', aldus Franssen in het radiojournaal op de VRT.

Minister van Defensie Pieter De Crem ontkent echter dat de militairen zijn beschoten. 'De knallen waarvan sprake, waren vreugdeschoten om het einde van de ramadan', reageert De Crem in De Zevende Dag.

Dat een van de Belgische bevelhebbers in Kunduz bij de VRT sprak van een guerrilla-oorlog, wordt door De Crem ook gerelativeerd. 'Guerrilla is het verkleinwoord van het Spaanse guerra, een oorlogje. Ze bedoelen daarmee dat er in de velden altijd wel mensen zijn die een wapen gebruiken en daarmee op iemand proberen te vuren. Maar onze mensen zijn daarvoor opgeleid. Ik heb ook nooit gezegd dat onze opdracht in Afghanistan gemakkelijk zou zijn, zeker niet in het noorden', aldus De Crem.

Intussen pleit SP.A-defensiespecialist Dirk Van der Maelen er opnieuw voor om onze Belgische troepen terug te trekken uit Afghanistan. 'De huidige opdracht is niet meer dezelfde als die waarmee 2 jaar geleden is gestart', aldus Van der Maelen. De SP.A wil de terugtrekking uit Afghanistan ook op tafel leggen bij de regeringsonderhandelingen. Minister De Crem wijst erop dat de SP.A 'de eerste partij was om het uitzenden van troepen naar Kunduz goed te keuren'.

De Belgische militairen moeten de Afghaanse militairen opleiden zodat die zelf de controle kunnen overnemen.

Door llc
TOP 10 MEEST GELEZEN