Jan Peumans en Els Ampe roken vredespijp

Bron © belga
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft dinsdag een verzoeningsgesprek gehad met Brussels parlementslid Els Ampe, de Open Vld-politica die de 11 julitoespraak van Peumans had verstoord. Na een goed gesprek en wederzijdse cadeautjes lijken de plooien gladgestreken.

Even terug naar 11 juli in het Brusselse stadhuis. Peumans houdt er de traditionele toespraak als Vlaams parlementsvoorzitter. In zijn speech gaat hij onder meer in op thema’s als natievorming en de noodzaak van een grondige staatshervorming.

Plots wordt de speech van Peumans onderbroken vanuit het publiek. Brussels politica Els Ampe roept: "Hou op, u besmeurt de reputatie van de Vlamingen met uw nationalisme".

Na het incident nodigde Peumans Ampe uit voor een gesprek. Dat gesprek vond dinsdagvoormiddag plaats. "Het was een heel constructief gesprek. Mevrouw Ampe heeft haar visie op Brussel toegelicht. Die is anders dan de mijne, maar afwijkende meningen kunnen in een democratie", aldus Peumans achteraf.

Volgens Ampe heeft Peumans toegegeven dat de woordkeuze in zijn speech af en toe "ongelukkig" was. "Hij heeft ook gezegd dat het niet zijn bedoeling was Brussel te schofferen en heeft beloofd dat er volgend jaar meer aandacht voor Brussel zal zijn", aldus Ampe.

Om de strijdbijl helemaal te begraven, werden ook cadeautjes uitgewisseld. Ampe trakteerde Peumans op een "Stouterik" (Brussels bier), een glas van Manneken Pis en het boek "De open samenleving en haar vijanden" van Karl Popper.

Peumans van zijn kant gaf Ampe een boek over het Vlaams parlement, een werkje van de keramist Piet Stockmans en een fles Limburgse wijn.

Door bvb
AANGERADEN