Bemanningsleden Belgisch baggerschip vrijgelaten

Bron © belga, bbc
Twee bemanningsleden van een baggerschip van de Belgische groep Jan De Nul zijn vrijgelaten. Dat heeft de BBC vrijdag op gezag van de Kameroense regering gemeld en heeft de baggergroep Jan De Nul vrijdag bevestigd.

Een Kroaat en een Filipino zijn op 12 september voor de kust van Kameroen ontvoerd door het 'Afrikaanse Zee Commando' (AMC). Ze waren opvarenden van de baggerboot Amerigo Vespucci van Jan De Nul die nabij de haven van Douala lag. BBC zegt dat ook vier Oekraïners zijn vrijgelaten. Of het hier ook gaat om opvarenden van de Amerigo Vespucci is niet helemaal duidelijk.

Het AMC eiste de vrijlating van medestanders in ruil voor de invrijheidstelling van hun gegijzelden. Of op de eis is ingegaan, is onduidelijk.

Er zijn ook berichten dat van de onder Luxemburgse vlag varende Amerigo Verpucci enkel een Kroaat en een Filipijn waren ontvoerd. Op dezelfde dag zouden van een ander schip vier andere mensen zijn gekidnapt.

Het AMC is een splintergroep van de Bakassi Vrijheidsstrijders en heeft voor het eerst van zich laten horen toen het in maart een groep Chinese zeelieden ontvoerde. Ze kwamen vijf dagen later weer vrij.

Het olierijke Bakassi viel lang onder Nigeriaans gezag, maar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wees het in 2008 toe aan Kameroen. De rebellen verzetten zich daartegen.

Losgeld

Het bedrijf Jan De Nul wil niet verduidelijken of losgeld betaald werd voor hun vrijlating. 'We willen geen details geven over de afloop van de ontvoeringen om veiligheidsredenen', zei Pierre Tison, woordvoerder van het bedrijf, vrijdag.

De veiligheidsmaatregelen op het schip werden intussen versterkt om eventuele nieuwe aanvallen af te slaan.

Door llo, mtm
AANGERADEN