Armand De Decker: 'De Wever heeft er nooit in geloofd'

© reuters

Meteen na de verkiezingen heeft N-VA-voorzitter en huidig koninklijk verduidelijker Bart De Wever duidelijk gemaakt dat hij nooit in een regering zou stappen met meer linkse dan centrum-rechtse ministers. Dat zegt toenmalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) in de kranten van Sud Presse.

loa

'De Wever zei me: gezien het Vlaamse politieke landschap, zou ik als ik de Wetstraat 16 zou binnenstappen met een centrum-linkse regering, er met 16 procent buitenstappen. Dat is niet mogelijk.' De Decker suggereert met deze uitspraak dat De Wever reeds van bij de start van de onderhandelingen met zeven partijen - N-VA, PS, SP.A, CDH, CD&V, Ecolo en Groen! - overtuigd was dat deze zouden mislukken.

Voor Armand De Decker is het onaanvaardbaar dat de grondwet aangepast zou worden zonder de MR, de oudste partij van het land. Hij sloot ook uit dat de Franstalige liberalen een staatshervorming zouden ondersteunen vanuit de oppositie.

Om uit de politieke crisis te geraken, pleit hij net als zijn partijvoorzitter voor een formule met de liberalen en zonder de groenen. Hij stelt ook voor om de hypothese te onderzoeken van een regering van nationale eenheid zonder de N-VA.

LEES OOK

Nu in het nieuws