Hilde Van Mieghem verfilmt 'Sprakeloos' van Tom Lanoye

© fb

© rr

1 / 2

Het productiehuis Caviar heeft de filmrechten van "Sprakeloos" gekocht. Het boek van Tom Lanoye wordt verfilmd door Hilde Van Mieghem.

kld

Het nieuws werd maandag bekendgemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen. Van Mieghem zal samen met Bert Scholiers - de co-scenarist van haar romantische komedie Smoorverliefd - ook het scenario voor haar rekening nemen.

Sprakeloos vertelt het levensverhaal van Josée Verbeke, de moeder van Lanoye, die een slagersvrouw en 'amateur-actrice eerste klas' was. Na een beroerte raakte ze haar spraakvermogen kwijt en takelde ze langzaam en onherroepelijk af. Het boek won de Gouden Uil Prijs van de Lezer en ging al 75.000 keer over de toonbank.

'Ik heb er echt mee gejankt, zo geraakt was ik door dat boek', zegt Van Mieghem. 'Toen ik het samen met Bert over een nieuw project had, zei ik meteen dat ik Sprakeloos wilde doen. Ik voel een zeer gezonde angst om zo'n mooi project te doen, maar ik ga me erin vastbijten als een pitbull', zei Van Mieghem. Met Sprakeloos is ze aan haar vierde langspeelfilm toe.

Lanoye zal niet meeschrijven aan het scenario. 'Ik geef dat altijd uit handen omdat ik te veel met het literaire zou bezig zijn', zegt de auteur.

Sprakeloos is niet het eerste boek van Lanoye dat op het witte doek belandt. Eerder werden ook al Alles moet weg en De Monstertrilogie verfilmd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook