Martin Heylen ligt uit Slimste Mens

© vrt

Voor Martin Heylen is het 'Slimste Mens'-liedje uit. Frank Vander linden kwam als nieuwkomer sterk uit de hoek en mag vandaag opnieuw meedoen, net als Annelies Rutten. Zij was Heylen in de finale te slim af.

(sdf)

‘We zullen zien’, antwoordde Frank Vander linden op de vraag of hij de Allerslimste mens ter wereld kan worden. Hij zei niet: ‘Geen sprake van, de anderen zijn veel sterker dan ik.’ De zanger van De Mens, wiens eerste deelname, ‘toen Toni Corsari nog presenteerde’, niemand zich nog herinnert, gaf een zelfverzekerde indruk.

Al snel werd duidelijk waarom. In de 3-6-9-ronde scoorde hij meteen op vragen over Jack Daniels, Robert Plant, de betekenis van IBM, Jiskefet, Bloomsday, La Gioconda (alias de Mona Lisa) én Phaedra Hoste. De andere kindjes mochten nauwelijks meespelen. Later ging Vander linden zwaar uit de bocht op een fotovraag met nieuwslezers — waar hij zijn kennis ook haalt, kennelijk niet bij het VRT-journaal — maar verder reed hij een uitstekend parcours.

De aanwezigheid van Vander linden trok het niveau van het hele programma met een ruk omhoog. Omdat hij niet alleen veel weet over uiteenlopende onderwerpen, maar ook bijzonder geestig uit de hoek komt. In een kurkdroge stijl, met grapjes die hij niet voorbereid kan hebben. Moesten de kandidaten raden hoe lang de gemiddelde mens een dieet volhoudt (antwoord: twee dagen), dan mompelde Vander linden: ‘Als je een gemiddelde mens bent, waarom zou je dan diëten?’ Ook zijn ironische gekoketteer met zijn rock-’n-rollverleden (vraag ‘Wat doe jij op je wafel?’ – antwoord ‘Jack Daniels’) was lollig.

Met een presentator die voor het eerst helemaal zijn draai vond, met de hem kenschetsende meligheden als ‘In China zeggen de klokken kroepoek in plaats van koekoek’, en het leukste jurylid tot dusver (Adriaan Van den Hoof) begint De allerslimste mens na een flauwe start op dreef te komen.

Het is fijn slapen te gaan met het gevoel iets bijgeleerd te hebben: dat ‘jiskefet’ — beroemd VPRO-programma — Fries is voor prullenbak bijvoorbeeld; of dat het Meetjesland genoemd is naar een mooie legende over keizer Karel, die u kunt nalezen op Wikipedia.

Aangeboden door onze partners

Lees ook