De Decker vindt N-VA bannen aan onderhandelingstafel geen goed idee

Senator Armand De Decker (MR) vindt dat de liberalen betrokken moeten worden bij de institutionele onderhandelingen, maar vindt het geen goed idee om N-VA in dit stadium te bannen aan de onderhandelingstafel. Dat zegt hij maandag in La Libre Belgique.

bvb

Zaterdag zei Charles Michel, kandidaat-voorzitter bij de MR, dat de nieuwe federale regering beter zonder N-VA gevormd kan worden. De Decker doet die uitspraak maandag in dezelfde krant af als "niet doorgesproken en onhandig".

Voor De Decker moet eerst geprobeerd worden om de liberalen bij de onderhandelingen te betrekken. Pas als die formule ook tot mislukken gedoemd zou zijn, moet overwogen worden om N-VA uit te sluiten.

"Als wij meedoen, zal wellicht een groep beslissen om eruit te stappen. En dat zouden Groen! en Ecolo kunnen zijn", oppert De Decker. Welke impact die formule zou hebben voor de regionale meerderheden (Groen! en Ecolo zitten in Brussel en Wallonië in de meerderheid, MR niet), moet dan later blijken, aldus de ex-Senaatsvoorzitter, die vindt dat de prioriteit moet gaan naar de federale regeringsvorming.

De Decker liet ook nog verstaan een voorkeur te hebben voor Daniel Bacquelaine als toekomstig MR-voorzitter. Hij acht ook Michel een valabele kandidaat, maar vreest een zeker "jeunisme" (bevoordeling van jongeren, nvdr), "een kwaal die almaar meer voorkomt in de politiek".

LEES OOK

Nu in het nieuws