Maandag 31 januari (slot)

Egypte maakt beleggers nerveus

© AFP

De beurzen in Europa hadden maandag te lijden onder de spanningen in Egypte, maar in de loop van de dag verkleinden de beursverliezen. In de VS zorgden de positieve resultaten van ExxonMobil en van het consumentenvertrouwen voor hogere koersen op de middag. In Brussel sloot de Bel20 uiteindelijk af met een verlies van 0,32 procent, tot 2.638,7 punten.

Wim Lecluyse

De Belgische index telde zes stijgers en dertien dalers. Eén aandeel, dat van Colruyt, bleef onveranderd.

De grootste winst was er voor bankverzekeraar KBC, dat 1,12 procent hoger eindigde. In dezelfde sector kende Ageas dan weer het zwaarste verlies (-2,91 %).

Ook Ackermans & Van Haaren (-1,53 %), Bekaert (-1,43 %) en UCB (-1,04 %) werden maandag afgestraft.

Het aandeel van Belgacom won 0,42 procent. Het telecombedrijf kondigde na beurs aan dat het met succes een obligatielening van 500 miljoen euro heeft uitgegeven bij institutionele beleggers. De looptijd van de lening, die moet dienen voor de prefinanciering van een obligatie die in november vervalt, bedraagt zeven jaar.

De crisis in Egypte baart de markten zoveel onrust omdat het land een belangrijke invloed heeft op de transport- en energiesector. Door het land lopen heel wat belangrijke pijpleidingen, en het Suez-kanaal is voor de scheepvaart van cruciaal belang. Kredietbeoordelaar Moody's vreest dat de situatie zal escaleren. De rating is met een stap verlaagd tot Ba2. Als de situatie verder uit de hand loopt, dreigt een verdere afwaardering. In Egypte zelf is de beurs gesloten omwille van de protesten.Daarnaast zijn er veel grote Europese banken die grote bedragen hebben uitgeleend aan de Egyptische overheid. In totaal zou het om 40,3 miljard euro gaan. Voornamelijk Franse en Britse banken zouden veel aan het land uitgeleend hebben, aldus persagentschap Bloomberg.Vooral voor Société Générale is het nagelbijten. De bank heeft 3.700 werknemers in Egypte. De bank heeft ook 4,1 miljard aan leningen uitstaan in het land. Het bankaandeel was in Parijs één van de sterkste dalers, met 2,26%.Aangezien Egypte ook een populaire reisbestemming is, gaat het vandaag ook niet goed met de aandelen in de toerisme-sector. Op de beurs in Londen verliezen de concerns Tui Travel en Thomas Cook respectievelijk 2,8 en 3,0 procent. In de loop van de ochtend waren die verliezen even opgelopen tot bijna 6 procent.

Volg elke dag meer dan duizend Europese beurskoersen live via www.standaard.be/chi-xGroeilandenEerder vandaag sloten de beurzen in het Midden-Oosten tussen de 2 en 4 procent lager. De landen zijn nauwer verbonden met de oliesector, en bovendien vrezen beleggers dat de protesten naar de andere landen in de regio kunnen overwaaien. Ook groeilanden buiten het Midden-Oosten delen in de klappen. Zo is er duidelijk minder vraag naar aandelen in China en Zuid-Afrika.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten