Civiele Bescherming verlaat Limburg

Bron © belga
HASSELT / RIEMST / LOMMEL / HOUTHALEN - De voorposten van de Civiele Bescherming in Lommel en Houthalen worden opgedoekt en ook de voorpost in Riemst gaat op termijn dicht, terwijl de beloofde vaste post in Hasselt er niet komt wegens een gebrek aan geld.

Woordvoerster Els Cleemput van Binnenlandse Zaken wijst er in Het Belang van Limburg op dat de Civiele Bescherming een tweedelijnsdienst is. Desnoods kan de eenheid in Crisnée, net over de Luikse grens, ook snel in Limburg zijn, stelt ze.

Limburg valt onder permanente eenheid van Brasschaat en dat leidt volgens Paul Wouters, tot maandag verantwoordelijk voor de voorpost Houthalen, tot onduldbare toestanden. Doordat de kernvrijwilligers tegenwoordig hun opleiding in Brasschaat moeten volgen, hebben velen afgehaakt. 'De Limburgers zijn niet graag gezien in Antwerpen', luidt het.

Van 1.200 naar 21

In 1972 telde de Civiele Bescherming nog 1.200 vrijwilligers in Limburg. Nu zijn er dat nog 21 kernvrijwilligers en 9 reservisten.

Na de Maasoverstromingen in 1993 en 1995 werd nochtans beslist dat er in Hasselt een operationele eenheid zou komen die zich zou specialiseren in overstromingen. Het materiaal dat daar destijds voor werd aangekocht, is intussen in Brasschaat in gebruik genomen. Bij de Civiele Bescherming bestaat er nog wel een plan Hasselt, maar dat kan niet worden uitgevoerd omdat de regering er geen geld voor heeft vrijgemaakt.

Door mtm