Nathalie Meskens grote winnaar ondanks VRT-heerschappij

Natuurlijk werd Eén opnieuw de grote winnaar van de ‘Nacht van de Vlaamse Televisiesterren’. Voor ‘het populairste programma’ en ‘de populairste televisiefiguur’ door sms’jes werd bepaald stond het al 10-5, maar uiteindelijk knalde de champagne het hardst aan de tafel van Natalie Meskens. Het imitatieprogramma ‘Tegen de sterren op’ (VTM) werd de morele winnaar met drie beeldjes.

Bart De Wever mocht afsluiten met de award voor ‘Beste televisiepersoonlijkheid’. ‘Ik kwam eigenlijk Caroline Gennez uit de zaal halen om verder te onderhandelen’, grapte hij. ‘Ingrid Lieten had mij daar een mail voor gestuurd. Ik hoop dat hij voor mij bestemd was.’ Lieten kon er gelukkig om lachen. Het laatste beeldje van de avond was voor Nathalie Meskens. Waarmee het voor haar compleet was: Beste televisiepersoonlijheid, beste actrice én een stuk van het beste humorprogramma. ’Ik wist niet eens dat ik een persoonlijkheid had, en nu ben ik televisiepersoonlijkheid.’

Kus van het jaar

De eerste award was misschien wel de meest verdiende. Peter Van den Begin speelde de rol van zijn leven als ‘Marcel’ in zijne eigen serie Oud België. En daar werd hij terecht voor beloond. Waarna Kaatje en Kamiel de meest logische award mochten uitreiken. Erik Van Looy mocht vanuit Los Angeles dank u zeggen voor de zoveelste award voor zijn Slimste/allerslimste mens. En als toemaatje kreeg de kijker nog eens het beste moment uit het laatste seizoen: de filmtongkus tussen Bart Peeters en Eva Brems.

Erik Van Looy won drie keer de prijs voor beste presentator. Eindelijk was het de beurt aan de man die het volgens ons het meest verdient: Marcel Vanthilt. Eventjes de andere genomineerden Koen Wauters, Lieven Van Gils en Bram Vande Putte bedanken en toen kwam het er met een dikke knipoog uit: ‘Ik ben de beste!’ Het mocht ook zonder die knipoog.

VT4 mocht eindelijk dromen van de allereerste Ster. Maar Komen eten stootte in de categorie ‘Reality’ op de docusoap rond de populairste speler van Anderlecht: De school van Lukaku. En dus blijft de kleine zender uit Zaventem met een lege vitrinekast achter.

Geen Nieuws

De VRT was weer de grote winaar, maar de morele bloemen waren voor Tegen de sterren op. Nathalie Meskens werd beste actrice, de imitatieshow won in de categorie ‘humor’ en Clara Cleymans mocht het podium op als ‘Rijzende Ster’, de beste nieuwkomer zeg maar.

Het moet deugd gedaan hebben aan de Medialaan waar ze twee bittere pillen moesten doorslikken: Benidorm bastards was ondanks het wereldwijde succes niet genomineerd als ‘Populairste Programma’, en van Het nieuws was geen sprake in de categorie ‘Beste Informatie’.

De naakte man die u halfweg het gala het podium op zag stappen was Thuis-notaris Geert Hunaerts. Eigen schuld dikke bult: je moet maar niet op een Gaia-affiche gaan staan met de slogan Ik acteer nog liever naakt dan bont te dragen.

Wraak Piet Huysentruyt

‘In Engeland hadden we haar al lang met ‘dame’ moet aanspreken. Hier kan het gewoon met Chris’, zei Mike Verdrengh. Chris Lomme werd geroemd voor haar volledige carrière. ‘Bedankt aan de mensen die me gesteund hebben in dit moeilijk jaar, de mensen van De Rodenburghs en De rode loper. Ik wil deze prijs aan mijn man geven (wijlen Nand Buyl, nvdr). Van hem ik heb alles geleerd’, zei ze in tranen. Het mooiste moment van de avond misschien.

Of was dat toen Piet Huysentruyt wraak nam op Hans Otten, nadat die hem te grazen nam in Banana split. Piet stuurde Hans naar een kuurcentrum. En bezorgde hem extra laxeermiddel en een massage met koeienmest. Op het randje, maar een beetje pipi- en kakahumor kon wel op zo’n vrolijke avond.

Overzicht van de Sterren

Populairste televisieprogramma: De allerslimste mens ter wereld (Eén)
Populairste televisiepersoonlijkheid: Nathalie Meskens (VTM)
Beste acteur: Peter Van den Begin (Oud België, Eén)
Beste actrice: Nathalie Meskens (Tegen de sterren op, VTM)
Beste presentator: Marcel Vanthilt (Villa Vanthilt, Ook getest op mensen, Eén)
Beste presentatrice: An Lemmens (So you think you can dance, De ...dagshow, VTM)
Beste drama: Dubbelleven (Eén)
Beste realityprogramma: De school van Lukaku (Eén)
Beste entertainmentprogramma: De allerslimste mens ter wereld (Eén)
Beste lifestyleprogramma: Dagelijkse kost (Eén)
Beste informatieprogramma: Het journaal (Eén)
Beste humor- en comedyprogramma: Tegen de sterren op (VTM)
Carrière ster: Chris Lomme
Rijzende ster: Clara Cleymans (Thuis, Eén en Tegen De Sterren Op, VTM)
 

Door Jan Claeys en Tom de Leur
Meest recent