Drieduizend inwoners van Maldegem begroeten vorstenpaar

Bron © Eigen berichtgeving, belga
EEKLO / MALDEGEM - Koning Albert en koningin Paola bezochten donderdagvoormiddag het Oost-Vlaamse Maldegem. Op en rond de Markt stroomden zowat drieduizend schoolkinderen en inwoners samen om het vorstenpaar te begroeten. Een twintigtal leden van Voorpost en Vlaams Belang protesteerde voor Vlaamse Onafhankelijkheid, maar niemand werd bestuurlijk aangehouden.

Het vorstenpaar werd door burgemeester Johan De Roo en het schepencollege ontvangen in het Huis Wallyn. Ook de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys en Defensieminister Pieter De Crem waren aanwezig.

Het koningspaar kreeg een aandenken en tekende het Gulden Boek. Na een kort bezoek aan de werf van het gemeentehuis werd de bevolking begroet in de Marktstraat. Nadien bezocht de koning Drukkerij Verstraete, marktleider in IML-etiketten. Hij kreeg er een bronzen beeld en een geschenkmand voor de koningin.

Protest tegen bezoek

Koningin Paola bezocht intussen de woon- en zorgcampus 'Begijnewater' van het Maldegemse OCMW. Ze bekeek een volkstuintje en een serviceflatgebouw en woonde een animatieactiviteit bij. Het bezoek werd afgerond met een receptie met streekproducten in het sportcentrum Meos.

De lokale en federale politie zetten 110 mensen in omdat op internet gemobiliseerd werd om te protesteren tegen het bezoek. Een twintigtal leden van Vlaams Belang en Voorpost scandeerde ter hoogte van de kerk leuzen voor een onafhankelijk Vlaanderen. Er werden ook liederen gezongen en affiches omhoog gehouden. De politie moest niet ingrijpen.

'Ik ben voor het behoud van de monarchie'

Niet alleen voor de burgemeester van Maldegem was het vandaag een speciale dag. Johan de Roo nodigde immers zijn collega’s van de omliggende gemeenten uit in de gloednieuwe Maldegemse sporthal voor een korte, informele babbel met het vorstenpaar.

Tussen het feestgedruis door kregen we de Eeklose burgemeester Koen Loete (CD&V) te pakken voor een korte reactie. ‘Persoonlijk ken ik prinses Astrid het best. Ik had regelmatig contact met haar toen ik secretaris was van Réginald Moreels. Maar voor mij is het wel de eerste keer dat ik het koningspaar persoonlijk ontmoet. De zonen van Albert II, prins Filip en Laurent, ontving ik al een paar keer in Eeklo.’

‘Wat ik vind van dit bezoek? Ik vind het heel ontspannen en sympathiek . Ik heb immers trouw gezworen aan de koning en ik ben voor het behoud van de Belgische monarchie.’

Door Michel Wijne
TOP 10 MEEST GELEZEN