België ziet af van klacht tegen Zwitserland

België heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd een zaak tegen Zwitserland stop te zetten die ons land in 2009 had opgestart in nasleep van de Sabena-perikkelen.

wle

België verweet Zwitserland destijds de Conventie van Lugano met de voeten te treden, maar neemt nu vrede met de uitleg van de Zwitsers. Dat meldt het gerechtshof in een mededeling.

België en Swissair waren de belangrijkste aandeelhouders van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, toen die in 2001 failliet ging. In nasleep daarvan verweet België de Zwitsers dat ze de Conventie van Lugano uit 1988 niet respecteerden.Het verdrag regelt de rechterlijke bevoegdheid in burgerlijke en handelszaken. Volgens ons land was het Belgische gerecht exclusief bevoegd, hoewel er ook in Zwitserland (parallelle) rechtszaken lopen. België verwees naar contracten die werden gesloten toen de Zwitserse bedrijven in 1995 toetraden. Daarin zou staan dat de exclusieve bevoegdheid bij de rechtbank van Brussel zou liggen.Intussen heeft Zwitserland bij het Internationaal Strafhof bemerkingen mogen indienen. Op basis van paragraaf 85 daaruit besloot België de zaak te laten schrappen. De paragraaf gaat over een uitspraak van het Zwitserse hooggerechtshof van 30 september 2008 over de "niet-erkenbaarheid" van een toekomstig Belgisch verdict. Volgens de Zwitsers heeft die uitspraak "geen kracht van res judicata en bindt ze noch de lagere kantonale rechtbanken, noch het federale hooggerechtshof zelf"."Er is niets dat de erkenning van een Belgisch verdict in Zwitserland verhindert, zoals voorzien wordt

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten