Broers Dardenne maken opnieuw kans op Gouden Palm

Bron © dpa

Jean-Pierre (l.) en Luc Dardenne Foto: reuters

'Le Gamin au vélo', de jongste film van de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, dingt mee naar de Gouden Palm op het 64ste filmfestival van Cannes, dat plaatsvindt van 11 tot 22 mei. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Andere films in competitie zijn onder meer 'La Piel que habito' van Pedro Almodovar, 'Le Havre' van Aki Kaurismaki, 'Habemus Papam' van Nanni Moretti en 'Melancholia' van Lars Von Trier. In totaal dingen 19 films mee naar de Gouden Palm. Robert de Niro zal de jury voorzitten.

De broers Dardenne wonnen al twee keer de hoofdprijs in Cannes, met 'Rosetta' (1999) en 'L'Enfant' (2005). Ze behoren daarmee tot een select clubje met vijf andere regisseurs: Alf Sjöberg, Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Emir Kusturica en Bille August.

De nieuwste van de broers, 'Le Gamin au vélo', gaat over Cyril (Thomas Doret), een net geen twaalfjarige jongen die wegloopt uit het kindertehuis waar zijn vader hem achtergelaten heeft met de belofte hem te komen halen. Tijdens de zoektocht naar zijn vader ontmoet hij Samantha (Cécile de France), een vrouw die een kapsalon uitbaat en ermee akkoord gaat dat Cyril tijdens de weekends bij haar verblijft. De Belgische Cécile de France behoort al jaren tot de filmtop in Frankrijk en dit jaar nog speelde ze naast Matt Damon in de film Hereafter, van Clint Eastwood.

'Le Gamin au vélo' komt in België op 18 mei in de bioscoopzalen.

De openingsfilm van het festival in Cannes is 'Midnight in Paris' van Woody Allen, die niet in competitie zit.

 

 


 

 

 

Door loa, isg