REACTIES ADVOCATEN. ‘Verhaal Vangheluwe klopt niet’

Bron © belga, vrt

Foto: mhb

Advocaat Walter Van Steenbrugge, die de misbruikte neef van Roger Vangheluwe en andere pedofilieslachtoffers vertegenwoordigt, verklaarde op Radio 1 dat het verhaal van de ex-bisschop niet correct is. Hij zegt ‘niet verrast’ te zijn door diens tv-optreden.

Advocaat Walter Van Steenbrugge, die samen met zijn collega Christine Mussche de verdediging voert van 74 slachtoffers van seksueel misbruik door priesters, noemt Vangheluwe een 'pathologische leugenaar'.

‘Het is choquerend, maar je raakt op den duur van niks meer onder de indruk’, reageerde een cynische Vansteenbrugge. ‘Ik wist van mijn cliënt al dat zijn houding (van Vangheluwe, red.) destijds net dezelfde was als vandaag. Hij ging er toen ook van uit dat men hem snel in zijn functie zou herstellen. Voor hem was het (misbruik) maar een akkefietje.’ Ook het misbruik van een tweede neef, dat nu aan het licht komt, verbaast Vansteenbrugge naar eigen zeggen niet.

Volgens de advocaat klopt het verhaal dat de ex-bisschop over het misbruik van zijn neef ophangt niet. Hij wilde echter niet in detail treden om het gerechtelijke onderzoek niet te schaden.

Vansteenbrugge is ook scherp voor de houding van de kerkleiders. ‘Van de eerste tot de laatste’ hebben ze net hetzelfde gedaan als Vangheluwe, door zware misbruiken te ‘minimaliseren en bagatelliseren’, aldus de advocaat.

Advocaat Mussche: 'slachtoffer zwaar aangeslagen'

'Dit interview bevestigt wat we al wisten. Het is interessant om te zien hoe iemand die zo'n hoge functie uitoefende in de Kerk, na een jaar reflectie tot dergelijke vaststellingen komt.' Dat zegt Christine Mussche, die samen met Vansteenbrugge de neef van Roger Vangheluwe verdedigt.

Ze sprak al met de echtgenote van de neef. 'Hij zal zwaar aangeslagen zijn, dit is een zoveelste belediging. Ik vrees voor de gevolgen die dit voor hem zal hebben.'

'Vangheluwe besefte niet welke schade hij aanrichtte op het moment zelf, niet op het moment dat hij erover aangesproken werd, en evenmin na een jaar reflectie', stelt Mussche vast. 'Wat me ook opviel, was de verwijzing in het interview naar het sacrament van de biecht. Het lijkt wel alsof dat een eeuwige vrijgeleide betekent. Dat is wraakroepend.'

Volgens Mussche heeft Vangheluwe er nooit bij stilgestaan welke schade hij aanricht bij zijn eigen slachtoffers, en bij andere slachtoffers. Dat noemt de advocate 'een vreselijke vaststelling'. Ze merkte voorts op dat Vangheluwe 'er rustig uitzag'.

Door wdp, lej
Laad meer berichten...