'Iedereen zag haar heel graag'

Vlaanderen neemt afscheid van La Esterella

© Gary BREYSSEM

© Gary BREYSSEM

© Gary BREYSSEM

© Gary BREYSSEM

© gbr

© gbr

© gbr

© gbr

© Gary BREYSSEM

© gbr

© gbr

© gbr

© gbr

© gbr

© Gary BREYSSEM

© Gary BREYSSEM

© BELGA

© BELGA

© Gary BREYSSEM

© BELGA

© BELGA

© Gary BREYSSEM

© Gary BREYSSEM

1 / 23

In een volle kathedraal van Antwerpen begroeven familie, vrienden en heel wat fans vandaag zangeres La Esterella. Schrijver Tom Lanoye droeg een afscheidsrede voor en riep iedereen op om nog een laatste keer 'Oh Lieve Vrouwe Toren' te zingen.

ivb

De zangeres met de kenmerkende diepe stem overleed dinsdag op 91-jarige leeftijd. Veel familie had ze niet meer, maar verschillende bekende Vlamingen en collega's woonden de begrafenis bij. Toen de kist naar voor gedragen werd, bracht sopraan Anne Cambier 'My Way' van Frank Sinatra, een nummer dat La Esterella ook vaak zong.

Tom Lanoye hield een afscheidrede die hij doorspekte met heel wat anekdotes. Zo vertelde hij hoe hij La Esterella vroeg om te komen zingen op zijn huwelijk. Waarop de zangeres zonder twijfelen 'Ja manneke, natuurlijk' antwoordde.

Hij herinnerde zich ook nog die keer dat ze optrad in Theater Carré in Amsterdam voor een publiek van 1.800 homo's. 'Toen ze 'My Jiddische Mama' zong, ging er een rilling door het publiek. Ze kreeg een staande ovatie en de manier waarop ze daar stond - waardig, trots en geen seconde pretentieus - zo zal ik me haar herinneren.'

Lanoye bracht ook een bewerking van 'She is gone', een gedicht van David Harkins dat ook tijdens de uitvaart van de Britse Queen Mum werd voorgelezen. De schrijver eindigde zijn afscheid met de woorden: 'Vaarwel Esterel, schijn en schitter elders voortaan en voor altijd, vaarwel.'

De kist werd buitengedragen op de tonen van La Esterella's 'Oh Lieve Vrouwe Toren'.

Lieve, vriendelijke, geweldige dame

'Ze was een sympathieke, warme vrouw die altijd opgewekt was. Ik zal haar missen, Vlaanderen zal haar missen', zei zanger Will Ferdy bij het binnen gaan van de kathedraal.

'La Esterella had een grote carrière, was een grote ster en had een grote persoonlijkheid. Ze was een monument van de Vlaamse volkcultuur en als vakman had ik veel bewondering voor haar', aldus Tom Lanoye voor hij binnenging.

'Ik was zo fier als een gieter toen ik voor het eerst met haar op het podium stond. Het was een lieve, vriendelijke, geweldige dame. Het afscheid van haar valt me zwaar, want ik zag haar heel graag, iedereen zag haar heel graag', zei komiek Gaston Berghmans.

'Ik heb altijd veel respect voor haar gehad. Ze was een ongelooflijke vrouw', aldus Luc Appermont. 'We nemen afscheid van een hoofdstuk uit de Vlaamse muziek', stelde Jo De Poorter.

Ook Jo Leemans, Gène Bervoets, Showbizz Bart en waarnemend burgemeester Guy Lauwers kwamen een laatste groet brengen aan de overleden zangeres.

Schoonselhof

Maandag wordt La Esterella gecremeerd. Haar urne krijgt een plaats in een van de ereperken van de bekende Antwerpse begraafplaats Schoonselhof.

Aangeboden door onze partners

Lees ook