Standard speelt vanavond onder voorbehoud tegen AA Gent

© michel krakowski

© photo news

© belga

© Photo News

© PN

1 / 5

De chaos in Play-Off 1 is opnieuw compleet. Omwille van het voorlopig opheffen van de schorsing van Coulibaly wil Standard de topper tegen AA Gent enkel onder voorbehoud spelen vanavond. Ondertussen dreigt bondsvoorzitter François De Keersmaecker met een 5-0-nederlaag voor de Gent indien het zijn Senegalese spits opstelt tegen Standard.

md

AA Gent diende woensdag bij de rechtbank een eenzijdig verzoekschrift in omdat de klacht tegen de vier speeldagen schorsing voor Coulibaly in beroep bij de voetbalbond ontvankelijk werd verklaard waardoor de spits bijna alle resterende wedstrijden van de play-offs zou missen. De rechter oordeelde donderdag dat de klacht van AA Gent gegrond is, waardoor Coulibaly toch mag spelen tot het moment dat de zaak ten gronde behandeld zal worden in de evocatiecommissie van de voetbalbond. In de voorlopige selectie voor de wedstrijd van vanavond op de website van AA Gent is Coulibaly echter nog niet opgenomen. De vraag blijft dus of de spits zal aantreden.Standard furieus

Standard spreekt over een ‘onvoorstelbare uitspraak' en kan niet begrijpen dat een club die verklaarde nooit naar de burgerrechtbank te stappen dat nu toch heeft gedaan. 'We hebben de zaak van op een afstand maar aandachtig gevolgd, vooral omdat in het verleden verschillende van onze spelers bestraft werden op basis van televisiebeelden. Standard heeft altijd de beslissingen van de disciplinaire instanties van de Bond gerespecteerd, ook al waren die in ons nadeel', aldus François. 'Een procedure in kort geding kan nooit uitspraak doen over de grond van de zaak', verwijst hij naar de rechtszaak. 'Daarom zal Standard Luik vrijdagavond op het wedstrijdblad voorbehoud aantekenen als de speler Coulibaly wordt opgesteld. Onze club staat ook achter de oproep van de voorzitter van de ProLeague (Ivan De Witte, tevens voorzitter van AA Gent nvdr.) dat de clubs de werking van de liga en het verloop van de competities niet zouden verstoren door gerechtelijke procedures aan te spannen', besluit François fijntjes.De relatie tussen beide clubs is vertroebeld sinds een persoonlijke aanval van Standard-patron Luciano D'Onofrio op Ivan De Witte, voorzitter van Gent en de Pro League. Om die reden was de officiële receptie voor de wedstrijd van vanavond was om die reden al afgelast.

De Keersmaecker: 'Op eigen risico'Bondsvoorzitter De Keermaecker, normaal gezien steeds de minzaamheid zelve, reageerde verbolgen op de klacht van Gent en de beslissing van de rechter. 'Wij tekenen verzet aan tegen deze beschikking. Dat krijgt zijn beslag in een kort geding, maar de kans is miniem dat er vrijdag al een zitting en een uitspraak komt. Daarom hebben wij een brief naar Gent gestuurd, met de mededeling dat, als ze Coulibaly opstellen tegen Standard, ze dat op eigen risico doen. Als achteraf blijkt dat de bond ten gronde gelijk heeft, verliest Gent de punten', reageerde de Keersmaecker in Gazet van Antwerpen.Louwagie: 'Eigen fout van Standard'‘De rechter geeft ons over de hele lijn gelijk', stelt Gent-manager Michel Louwagie tevreden vast. ‘Standard reageert misschien woedend maar laat me in herinnering brengen dat het Standard-directeur Pierre François zelf was die deze zaak in gang heeft gezet. Hij heeft gebeld met het bondsparket over Coulibaly terwijl Standard in de wedstrijd Gent-Club niet eens betrokken partij was.'Schorsing op basis van tv-beeldenHet bondsparket had op basis van de tv-beelden een procedure opgestart voor een overtreding van Coulibaly op Carl Hoefkens in de wedstrijd tegen Club Brugge op 2april, maar had daar volgens Gent op de eerstvolgende werkdag twaalf uur tijd voor. Het bondsparket las in het bondsreglement dat het daar acht werkdagen tijd voor had.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten