Klacht van zeventig pedofilieslachtoffers tegen Vaticaan is klaar

Bron © belga

Foto: Belga

Zowat zeventig pedofilieslachtoffers hebben hun klacht tegen het Vaticaan klaar. Advocaat Walter Van Steenbrugge wil de Heilige Stoel vervolgen omdat die schuldig verzuim pleegde en alle klachten over pedofiele pastoors in de doofpot stopte. Het is de eerste keer dat de soevereine staat Vaticaanstad gedagvaard wordt, meldt Het Laatste Nieuws zaterdag.

Advocaat Walter Van Steenbrugge en zijn confrater Christine Mussche hebben tientallen klachten verzameld en er komen nog elke dag klachten bij. 'We hopen volgende week klaar te zijn met onze zaak. Dan zullen we het Vaticaan dagvaarden', zegt Mussche.

Schuldig verzuim

De klacht gaat over schuldig verzuim. De Heilige Stoel zou zijn priesters en bisschoppen gedwongen hebben pedofilieklachten in de doofpot te stoppen. Mensen die wel 'klikten', werden bedreigd met excommunicatie. De advocaten beweren dat ze documenten hebben die hun aantijgingen staven.

Immuniteit voor staten

Het is, voor zover geweten, de eerste keer dat de staat Vaticaanstad in Europa gedagvaard wordt. Normaal gezien geldt de immuniteit voor staten, maar de twee advocaten beweren dat het voor de Heilige Stoel anders ligt.

In de Verenigde Staten zouden er al twee verzuimklachten tegen de Heilige Stoel lopen. Of men er ook in zal slagen om de paus te laten getuigen in een Brusselse rechtbank, is heel onwaarschijnlijk.

Door bpr
Meest recent