'Bin Laden deed er niet meer toe'

'De dood van Osama Bin laden is goed nieuws. Maar veel doet het er niet toe. Zijn rol was uitgespeeld.' Dat zegt professor Internationale Betrekkingen Rik Coolsaet.

'Osama Bin laden was geen belangrijk figuur meer. Hij was een symbool geworden,' zei professor Coolsaet vanmorgen op Radio 1 bij Peeters en Pichal.

'Wellicht tot zijn eigen frustratie had hij geen controle meer over de groepjes en individuen die in zijn naam of in naam van Al Qaeda overal in de wereld aanslagen pleegden. In die zin maakt zijn dood niet veel meer uit.'

Volgens Coolsaet is de rol van Bin laden als sinds 2004 uitgespeeld en was ook Al Qaeda over zijn hoogtepunt heen. Het terroristische netwerk van Al Qaeda is ontrafeld. In de plaats is een patchwork van radicale groepjes gekomen die zichzelf uitroepen tot volgelingen van Al Qaeda en Bin Laden. 'Er is geen structuur of financiering meer van bovenaf', zegt Coolsaet.

2004 was het jaar waarin het pakistaanse leger de trainingskampen van Al Qaeda in Pakistan zelf aanpakte.

Professor Coolsaet ziet een verhoogd gevaar voor aanslagen in sommige landen als vergeldingsactie. Maar het zal niet op de schaal zijn van 9/11 of de aanslagen in Madrid bijvoorbeeld.

'In plaats van gesofisticeerde aanslagen, krijg je nu amateurwerk. Het gaat vaak om bloedig, dodelijk geweld; maar wel het werk van amateurs en op een kleinere schaal. Het nadeel als er geen georganiseerde structuur meer is, is dat dit soort terrorisme moeilijker op te sporen is voor inlichtingendiensten.'

Coolsaet wijst er ook op dat Al Qaeda lang niet meer zo populair is in de Arabische wereld. 'De organisatie heeft veel meer moslimslachtoffers gemaakt dan westerse slachtoffers. Zo is Osama Bin Laden zijn Robin Hood-status verloren.'

Opmerkelijk in dat verband is ook dat de opstanden her en der in de Arabische wereld het werk zijn van jonge arabieren en niet van jihadi's. Ook dat wijst op de slinkende rol en invloed van Al Qaeda. 

 

Door bbd
AANGERADEN
Meest recent