'Het wordt heel spannend tussen VTM en VT4'

Bron © belga
  • Persgroep-topman Christian Van Thillo
In een 'mediadebat' op Canvas dat verder niet veel spankracht had, beloofde Persgroep-topman Christian Van Thillo een spannende strijd tussen VTM en VT4.

De VRT had minister van Media Ingrid Lieten, VRT-baas Sandra De Preter, Persgroep-topman Christian Van Thillo en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch samengebracht voor een debat over de toekomst van de media. Het programmaschema werd daarvoor overhoop gegooid.

Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute was echter niet komen opdagen, zodat de nieuwe media-pool rond Corelio, Sanoma en Woestijnvis – die toch de aanleiding vormde voor deze speciale uitzending - helemaal niet vertegenwoordigd was. Dat maakte het debat nogal eenzijdig, met Vandermeersch en De Preter die af en toe de standpunten van hun voormalige werkgevers (respectievelijk Corelio en Sanoma) moesten toelichten.

Woestijnvis

Woestijnvis zal voor een eigen commerciële zender niet dezelfde dingen doen die het voor een openbare omroep maakte, waarschuwt Van Thillo. 'Ook Woestijnvis zal ontdekken dat het de adverteerder is die betaalt'. En VTM is niet van plan bij de pakken te blijven neerzitten. 'Het wordt heel spannend', zei hij.

Sandra De Preter, van haar kant, zei dat de VRT klaar staat om de Woestijnvisprogramma's, die nu van de zender verdwijnen, te vervangen. Peter Vandermeersch stelde dat in vraag. 'In de zomer wordt Man bijt hond vervangen door Duizend zonnen. Het kwaliteitsverschil is enorm, dat ziet u zelf ook.'

Oneerlijk voordeel

De Preter herhaalde dat zij bereid is om nog programma's bij Woestijnvis te bestellen, als die passen binnen het programmaschema en het budget van de zender. Christian Van Thillo zei dat VTM dat zeker niét zal doen. Hij vindt dat VT4 een oneerlijk voordeel zal hebben op de Vlaamse mediamarkt, omdat het via Woestijnvis inzage zal hebben in de zendschema's van de VRT.

'We zijn maar met drie in Vlaanderen', zei Van Thillo, 'Het moet nog eerlijk concurreren zijn, dat is al wat ik zeg.'

Door dod
VOOR ABONNEES