Broers Dardenne weer bekroond in Cannes

  • Broers Dardenne weer bekroond in Cannes
'Le gamin au vélo' van Luc en Jean-Pierre Dardenne heeft de Grand Prix gewonnen, de tweede prijs op het Filmfestival van Cannes. Ze delen de prijs met de Turkse film ‘Bir zamanlar Anadolu’da’ van de regisseur Nuri Bilge Ceylan. De Gouden Palm is voor de Amerikaan Terrence Malick.

De Belgische regisseurs wonnen ook al twee keer de Gouden Palm, voor 'Rosetta' (1999) en 'L'enfant' (2005). De 'double palmes' zijn een select clubje met maar vijf leden. De filmbroers hebben dus geen geschiedenis geschreven door een derde Gouden Palm binnen te rijven.

'Le gamin au vélo' werd wel zeer goed ontvangen in Cannes. De competitie was dit jaar zeer sterk, met nieuwe films van Aki Kaurismaki, Pedro Almodovar en Terrence Malick die alle drie een grote fanclub hadden, net als de stomme zwart-witfilm 'The artist' van de minder bekende Franse regisseur Michel Hazanavicius.

'Le gamin au vélo' moest het uiteindelijk afleggen tegen 'The tree of life' van de Amerikaanse regisseur Terrence Malick. , een familiekroniek in het Texas van de jaren 50 met Brad Pitt in de hoofdrol. De regisseur was zelf niet aanwezig op de uitreiking en liet de prijs door een van de producers in ontvangst nemen.

'Le gamin au vélo', over een jongen die door zijn vader wordt verlaten maar wordt opgevangen door een kapster, werd als de meest toegankelijke en hoopvolle film van de broers beschreven en sleepte uiteindelijk de Grand Prix in de wacht.

Luc Dardenne bedankte de jonge Thomas Doret en Cécile de France, zijn hoofdrolspelers; Jean-Pierre Dardenne bedankte de producenten en het team achter de film.

Toch prijs voor ‘Melancholia’

Wat niemand had durven te voorspellen, is toch gebeurd: de film ‘Melancholia’ van Lars Von Trier, die eerder deze week persona non grata werd verklaard op het festival van Cannes, won een grote prijs. Kirsten Dunst (29), met Charlotte Gainsbourg één van de hoofdrolspeelsters in de film, kreeg de prijs voor de beste vrouwelijke vertolking.

Gainsbourg won twee jaar geleden dezelfde prijs voor een andere film van Von Trier, het controversiële ‘Antichrist’. In ‘Melancholia’ spelen de twee actrices zussen die worstelen met depressiviteit, vlak voor een planeet inslaat op de aarde.

De Fransman Jean Dujardin sleepte de prijs voor beste acteur in de wacht voor zijn rol in 'The Artist'. 

Prijs voor 'Badpakje 46'

De Gouden Palm voor beste kortfilm ging naar 'Cross Country' van Maryna Vroda uit Oekraïne. 'Badpakje 46' van de Belg Wannes Destoop heeft de juryprijs gewonnen in de kortfilmcompetitie. In een eerste reactie vertelde de jonge filmmaker dat hij het destijds niet kon geloven toen hij een telefoontje kreeg van het festival van Cannes met de melding dat 'Badpakje 46' was geselecteerd. 'De kortfilm was mijn eindexamenfilm aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.' Dat hij vanavond deze prijs zou krijgen, is nog ongelooflijker. Destoop zag er bijzonder blij uit. Op de koop toe had de voorzitter van de jury, Michel Gondry, voor hem een badpakje van die extreme grootte in papier gemaakt. Op maandag 11 juli zendt Canvas de bekroonde film uit in Canvas kort.

De film 'Polisse' van de Franse cineast Maïwenn won de Prijs van de Jury. De Prijs voor de beste regie ging naar de Deen Nicolas Winding Refn voor 'Drive'.

De trailer van 'Le gamin au vélo' (in het Frans). De film is sinds woensdag te zien in de Belgische bioscoopzalen.

 

Door llo, isg
AANGERADEN