EHEC-spoor leidt naar Duits restaurant

Bron © ap, novum, dpa

Foto: AFP

De zoektocht naar de bron van de EHEC-besmetting gaat voort. Een restaurant in de Duitse stad Lübeck wordt meer en meer aangewezen als een mogelijke bron van de infecties. Ook deskundigen van de Europese Unie wachten op testresultaten uit het eethuis. Vlees, in plaats van groenten, zou aan de bron kunnen liggen van de epidemie.

In een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck zijn zeventien mensen besmet geraakt met de darmbacterie. Volgens een microbioloog van het universitair ziekenhuis van Lübeck treft het Duitse restaurant geen blaam. Er wordt nu volop onderzoek gedaan naar de leveranciers van het restaurant. De zeventien EHEC-slachtoffers bezochten het restaurant tussen 12 en 14 mei. Het gaat om mensen van verschillende groepen. Dat schrijft de Duitse krant Lübecker Nachrichten.

Vrijdag is er een telefoonconferentie geweest met vertegenwoordigers van de Europese autoriteiten voor voedselveiligheid (EFSA), andere Europese autoriteiten en de lidstaten. Duitsland is aangeraden zich bij de zoektocht naar de bron van de epidemie te concentreren op distributiekanalen en restaurants.

Hamburgse havenfeesten

Volgens het magazine Focus hebben de infecties dan weer mogelijk hun oorsprong in de Hamburger Hafengeburtstag begin mei. Volgens Focus zijn de Hamburgse havenfeesten van 6 tot 8 mei een favoriete piste van het Robert Koch-Institut (RKI) dat met man en macht naar de oorsprong van de dodelijke ziekte speurt. Het RKI zelf was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.

De havenfeesten hebben zowat 1,5 miljoen mensen gelokt. Goed een week daarna zijn de eerste patiënten in het Universitair Ziekenhuis Hamburg-Eppendorf aangekomen. De tijdsspanne tot het feest is typisch voor het verloop van een ziekte door EHEC.

Vlees

Het Duitse Nationale Gezondheidsinstituut heeft ook een nationale databank opgericht, waarin alle informatie wordt verzameld over mensen die ziek zijn geworden door de EHEC-bacterie. Uit die gegevens blijkt dat de patiënten opvallend vaak tomaat, komkommer en sla hebben gegeten, veel meer dan mensen die niet ziek zijn geworden. De databank moet op termijn meer duidelijk maken over de bron van de besmettingen.

Maar volgens deskundige Donato Greco van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kunnen de infecties hun oorsprong eerder hebben in vlees dan in groenten. Dat heeft hij gezegd in de Italiaanse krant La Repubblica. Ook Italiaanse wetenschappers van een laboratorium gespecialiseerd in de E.colibacterie vinden geen bewijs dat groenten de infectie hebben veroorzaakt. 

'De (ziekte)verwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rood vlees zowel ook als in tartaar en slecht gekookte hamburgers', aldus Greco die nog niet de bewuste ziektekiemen op fruit en groenten heeft gezien.

Als rundvee de bron kan zijn van de gevaarlijke bacterie, kan dit ook te maken hebben met de massale toevoeging van antibiotica aan veevoeder, voegde de deskundige eraan toe. Daardoor zijn bacteriën bijkomend resistent geworden.

Twaalf landen


Twaalf landen hebben intussen al gevallen van EHEC-infecties gemeld. Naast Duitsland, het epicentrum van de epidemie, zijn er al gevallen gesignaleerd in Oostenrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten.

In België is nog geen enkel geval gemeld. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) voert wel verscherpte controles uit op Belgische groenten. Monsters die in België genomen zijn en onderzocht werden op de EHEC-bacterie zijn negatief gebleken.

De Verenigde Staten laten de import van komkommers, sla en tomaten uit Duitsland en Spanje nog steeds toe, maar gaan de groenten wel nauwlettend inspecteren op de EHEC-bacterie. Het aantal verdachte ziektegevallen in de VS is opgelopen tot zes. In vier van de gevallen gaat het om mensen die recent in Noord-Duitsland waren. De twee anderen zijn Amerikaanse militairen gestationeerd in Duitsland.

Door llo