'Europese boeren krijgen geen schadevergoeding'

Bron © afp
Duitsland denkt niet aan een schadevergoeding voor de Europese, en in het bijzonder de Spaanse boeren, die getroffen zijn door het feit dat verse groenten aanvankelijk waren aangewezen als de oorzaak van de dodelijke besmettingen met de EHEC-bacterie. Dat heeft de Duitse ambassadeur in Parijs zaterdag gezegd.

'Bekijk de omvang van de catastrofe. Die lijkt me erger te zijn dan de verliezen van sommige producenten, overigens niet alleen bij jullie maar ook bij ons',  zei Reinhard Schäfers tegenover het private radiostation Europe 1.

'Ik kan me niet indenken dat wij financieel gaan compenseren want de catastrofe is er nu (eenmaal). Wij hebben de mensen moeten verwittigen. Op het ogenblik dat wij dat hebben gedaan, had men iets gevonden op Spaanse komkommers. Wanneer je op een bepaald ogenblik over informatie beschikt, moet je de mensen verwittigen', aldus de ambassadeur.

Later zijn de Spaanse komkommers buiten verdenking gesteld. Groentenproducenten, in het bijzonder in Spanje, hebben niettemin zware verliezen geleden en hopen op schadevergoedingen.

'Dat komt Duitsland niet toe. Wij zijn het slachtoffer van een epidemie, dit houdt ons nu bezig. Er zijn mechanismen op Europees niveau om zich daarmee (schadevergoedingen) bezig te houden', zei Reinhard Schäfers.

Door llo