'Pure speculatie om oorsprong EHEC-bacterie bij vlees te leggen'

Bron © belga, afp
De Belgische wetenschappers Herman Goossens en Marc Van Ranst reageren zaterdag erg kritisch op de uitspraak van een WHO-deskundige, die gesteld had dat vlees de oorzaak van de infecties met de EHEC-bacterie kan zijn. Ze doen zijn uitspraken af als zinloze speculatie. De Europese Commissie wil deskundigden naar Duitsland sturen om de oorzaak te achterhalen van de bacterie die al 19 doden heeft gemaakt.

Donato Greco van de Wereldgezondheidsorganisatie had gezegd dat de infecties mogelijk hun oorsprong hebben in vlees. Hij voegde er ook aan toe dat dit mogeljk te maken heeft met de massale toevoeging van antibiotica aan veevoeder, waardoor bacteriën meer resistent zijn geworden.

Wetenschappers Goossens en Van Ranst tonen zich erg kritisch tegenover deze stelling. 'Het zou beter zijn als iedereen gewoon zou zwijgen tot er zekerheid is over de bron van de besmetting', zegt viroloog Van Ranst van Influenza. 'Dergelijke speculaties creëren enkel onnodige paniek, zoals we gezien hebben met de komkommers.'

Ook microbioloog Goossens van UZ Antwerpen vindt de uitlatingen erg kort door de bocht. 'Zulke uitspraken zouden ze, op basis van de huidige informatie, beter niet doen.'

Beide wetenschappers bevestigen wel dat er een probleem is met het toedienen van antibiotica aan het veevoeder. 'Dat is sowieso geen goed idee. We hebben er jaren geleden al voor gewaarschuwd dat dat problemen kan creëren', zegt Van Ranst. 'Maar dat staat los van deze infecties.'

'Ik vind het getuigen van plat opportunisme om deze zaak daarmee in verband te brengen', gaat Goossens nog een stap verder. 'Het leidt ook de aandacht af van de essentie. En dat is dat de Duitsers er een zootje van gemaakt hebben en nu moeten proberen om de bron van de infectie te achterhalen.'

Door edm