De leukste openluchtzwembaden van Vlaanderen

© *

© *

© *

© *

© *

1 / 5

Als je puft van de warmte is zwemmen aangenaam, maar in openlucht zwemmen is helemaal het einde. Hou de zonnecrème in de aanslag en ontdek de leukste openluchtzwembaden in de Vlaamse provincies!

Lore Callens

LimburgHet waterparadijs van Wilhelm TellWaaaaaauw! Laat hier een groep waterratten in los en ze weten niet waar ze eerst moeten kruipen. Het waterparadijs heeft z'n naam niet gestolen. De enorme buitenbaden met golfslag, een waterglijbaan, een snelstromende rivier, fonteinen en een waterkanon zijn onweerstaanbaar voor kinderen en jongeren met te veel energie. De uitgebreide waterspeeltuin is dan weer op maat van de kleintjes. De grote zonneweide en de bourgondische Limburgse terrasjes maken een zomerdag compleet. Valt er onverwacht toch wat regen uit de lucht? Dan kun je verder ravotten in het binnenbad met de hot whirlpool.

PraktischOpen van 1 juli tot 31 augustus, bij mooi en warm weer ook al eind juni.Volwassenen 6 euro, kinderen tot 12 jaar 3,5 euroRecreatieoord Wilhelm Tell, Hoeverweg 87, 3660 Opglabbeek, 089-85.44.44www.wilhelmtell.comOok meer dan de moeite:Een natuurbad met zuiver bronwater (100m x 100 m), kinderbad, ligweide, zandstrand, roeivijver met bootjes, zonneterras en restaurant. Zalig plekje in een deelgemeente van Maaseik.De Wouterbron, Dornestraat 4 in Opoeteren, 089-85.72.14www.wouterbron.be.

Vlaams-BrabantLuxezwembad in provinciedome in HuizingenEen verwarmd recreatiebad in openlucht, dat is wat het provinciedomein in Beersel te bieden heeft. Je kunt er van supersnelle waterglijbanen zoeven in de zalige groene omgeving en met een verfrissend ijsje uitblazen op de aanpalende ligweide. Op de vijver rond het eeuwenoude kasteel op het domein dobberen waterfietsen en bootjes en kinderen tot 14 jaar kunnen zich uitleven in de eindeloze speeltuinen. Een koele hotspot voor de warmste maanden!

PraktischOpen van 1 mei tot 15 september van 11-18 uur, tenzij bij slecht weer.Volwassenen uit Vlaams-Brabant 2,50euro, kinderen van 3tot 12 1,50 euro. Inwoners van andere provincies 7 euro.Torleylaan 100, Beersel, 02-383.00.20www.vlaams-brabant.be/huizingen.

Nog een frisse duik in de buurt?Wie liever op een strandje ligt dan in het groen, moet zeker langsgaan bij de Halve Maan in Diest. Sinds mensenheugenis is er een azuurblauw buitenzwembad mét zandstrand, wat het eens zo aantrekkelijk maakt voor jongeren. Maar ook kinderen komen er helemaal aan hun trekken in de speeltuinen, kinderboerderij en roeivijver.Provinciedomein Halve Maan, 013-31.15.28, provinciedomein.diest@vlaamsbrabant.be

Oost-VlaanderenWaterpret in het hartje van de Vlaamse Ardennen!In Kluisbergen weet je niet waar eerst in te duiken: er zijn drie verwarmde openluchtzwembaden met onder meer een discoglijbaan, familieglijbaan, reuzeglijbaan, springtoren, glijschelp, waterspeeltuin, Zweedse speelstraat, beach volley, survivalpiste, glijburcht en elfjespaleis... Dolle pret middenin het uitgestrekte Kluisbos.

PraktischOpen van 1 mei tot 4 september. In mei, juni en september van 10 tot 19 u, in juli en augustus van 9.30 tot 20 u.In mei en juni 6euro, in juli en augustus 8 euro (6euro na 17 uur).Recreatieoord Kluisbos, Poletsestraat 59, 9690 Kluisbergen, 055-38.89.03www.kluisbos.be

West-VlaanderenOpenluchtzwembad op het strandHet klinkt misschien vreemd, een zwembad op een strand. Zeker als dat zwembad gevuld is met zeewater. Maar er is wel één groot voordeel: dat zeewater wordt netjes opgewarmd, ideaal voor koukleumen. Bovendien is het zwembad op het strand van Oostduinkerke intussen bijna een monument geworden, want opgetrokken in de jaren vijftig en het is nog steeds het enige zwembad op het strand langs de Belgische kust. Na de zomervakantie van 2012 wordt er een nieuw openluchtbadencomplex neergepoot op dezelfde plaats. Het beschermde gebouw blijft bewaard, maar het comfort gaat erop vooruit en er komt een kinderbad bij.

PraktischOpen van 18 juni tot 4 september 2011.De kassa is open in juni en september van 9 tot 12.30 u en van 13 u tot 17.45 u, in juli en augustus van 9 u tot 19 u.+ 14-jarigen 3,5 euro, -14-jarigen 2,5 euro.Openluchtzwembad, Strand, 8670 Oostduinkerke, 058-51.22.08

AntwerpenOpenluchtzwembad De Molen op LinkeroeverEen vijftigmeterbad onder de blote hemel, beter kan een zomerse zwemtraining niet worden. Maar niet enkel sportievelingen kunnen er baantjes trekken, het zwembad in de schaduw van een witte molen is geschikt voor het hele gezin. Terwijl mama verdiept is in haar magazine, kan papa met zijn kleuters plonzen in het aparte kinderbad. Tieners kunnen bruinen of een frisbee gooien op de ruime ligweide. Recent werd het zwembad grondig gerenoveerd. Door de aanpassingen aan de badkuip en het EHBO-gebouw werd het comfort en veiligheid van de bezoekers verzekerd.

PraktischOpen van 7 juli tot en met 12 september, van 10 tot 20 uur, bij slecht weer van 10 tot 18 uur.4 euro voor volwassenen, kinderen onder 6 jaar gratis.Wandeldijk 40, 2050 Antwerpen-LinkeroeverLiever een zwemvijver?Dan is Boekenberg een heerlijke uitstap. Het grote en kleine bad met ligweide zijn iets minder bekend, maar net daarom lekker rustig voor het hele gezin. En de inkom is gratis!Boekenberg, Van Baurscheitlaan, park Boekenberg,2100 Deurne

Nog meer moois in Antwerpen:Liever iets verder van de stad? Dan is het Netepark in Herentals een aanrader. Het park beschikt over een 25 meterbad, een glijbaan van 70 meter, een whirlpool, een spectaculair recreatiebad, een peuterbad en buitenzwembaden. Om van de speeltuin, trampolines, speelweide en voetbalvelden nog te zwijgen!Recreatiedomein Netepark, Vorselaarsebaan 56, tel. 014-85.97.10, netepark@herentals.be

Aangeboden door onze partners

Lees ook