Tien tips om snel zwanger te raken

© Shutterstock

Koppels die hun kinderwens snel willen verwezenlijken doen er goed aan hun levensstijl gedeeltelijk aan te passen. Het spreekt voor zich dat roken en alcohol drinken een zwangerschap niet bespoedigen. Maar ook minder voor de hand liggende gewoonten kunnen voor uitstel zorgen. Wij geven tien wetenschappelijk onderbouwde tips om snel zwanger te raken.

vwh

1. Vrij twee à drie keer per week. De kwaliteit van het sperma is het best als er niet te weinig, maar ook niet te veel zaadlozingen gebeuren. Op die manier worden de mannelijke zaadcellen voldoende ververst en is er tijd om goede zaadcellen aan te maken. Vrij bij voorkeur ook ’s morgens, dan bevat het sperma van je partner meer zaadcellen. 2. Vermijd stress. Stress kan je cyclus grondig verstoren waardoor je eisprong en dus ook de kans op een zwangerschap uitblijft. Panikeer ook niet als je na verwoede pogingen nog niet zwanger bent, daardoor zou het langer kunnen duren. Weet dat maar liefst 85 procent van de koppels een jaar proberen voor het effectief lukt. 3. Kies voor de juiste standjes. Bepaalde seksstandjes waaronder de missionarishouding, het lepeltje en op zijn hondjes, zijn bevorderlijk voor de bevruchting omdat het sperma niet zo makkelijk kan teruglopen. 4. Blijf rustig na het vrijen. Ga niet meteen naar het toilet, maar blijf nog even rustig liggen op je rug. Zo krijgt het zaad van je partner voldoende tijd om de juiste weg te vinden. Vaak wordt aangeraden om met de benen omhoog te gaan liggen, maar dit haalt helemaal niets uit.

5. Houd seks leuk. Als seks een vaste plek krijgt in jullie agenda, is de kans groot dat jullie er weinig plezier aan beleven. Probeer daarom tijdens elke vrijpartij de alledaagse beslommeringen te vergeten en focus je op het krijgen van een orgasme. Klaarkomen vergroot namelijk de kans op bevruchting omdat de bijhorende samentrekkingen het sperma naar de baarmoeder stuwen. 6. Weet welke medicijnen je neemt. Bepaalde geneesmiddelen houden een mogelijke zwangerschap tegen. Ibuprofen bijvoorbeeld kan de hormonale huishouding ontregelen. Daardoor kan een bevruchte eicel zich moeilijker aan de baarmoederwand vasthechten. 7. Let op je gewicht. Overgewicht stuurt de hormoonbalans aardig in de war waardoor ovulatieproblemen de kop kunnen opsteken. Zwaarlijvigheid kan tevens voor een hoog insulineniveau zorgen, met een teveel aan mannelijke hormonen als gevolg. Daarnaast is het ook mogelijk dat de eierstokken geen eicellen meer afgeven. Ook mannen moeten hun lichaamsgewicht onder controle houden. Want: hoe zwaarder de man, hoe groter het oestrogeengehalte in zijn lichaam. Wanneer de hormonen niet in balans zijn, bevat het sperma minder actieve zaadcellen. 8. Gebruik een cyclustest. Dankzij dit hulpmiddel kan je op basis van je basale lichaamstemperatuur uitzoeken wanneer je ovulatie plaatsvindt. Als je dat weet, vrij je best twee tot drie dagen voor je eisprong. Dan ben je het vruchtbaarst. Let wel: als je lang de pil genomen hebt, is de kans reëel dat het even duurt voor je menstruatiecyclus weer regelmatig is. 9. Behoud de natuurlijke hygiëne van je vagina. Zo creëer je een aangename omgeving voor het sperma van je partner. Geparfumeerde tampons, vaginale sprays en bepaalde soorten glijmiddel kunnen de hormonale en bacteriële balans van de vagina immers verstoren. 10. Eet niet te mager. Vrouwen die zwanger willen worden mogen gerust volle melk en ijsjes eten. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction. Magere voeding zou het risico op onvruchtbaarheid kunnen vergroten.

LEES OOK