'Salaris Van den Bossche de schaamte voorbij'

De groenen hekelen dat Luc Van den Bossche een aanvraag heeft ingediend voor een salaris van 689.000 euro voor zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport.

bvb

Kamerleden Meyrem Almaci (Groen!) en Muriel Gerkens (Ecolo) wijzen erop dat het om het zoveelste superloon voor een bestuurder gaat, nota bene bij een onderneming waarin de overheid aandelen bezit en voor een voormalig minister "die in vroegere tijden het goed bestuur bij de ondernemingen predikte".

Volgens een bericht in de krant La Libre heeft gewezen sp.a-minister Luc Van den Bossche een aanvraag ingediend voor een vast loon van 549.000 euro en een variabel gedeelte van 140.000 euro. Het loon zou worden toegekend aan een bedrijf om de personenbelastingen te omzeilen. "Helemaal een schande", meent Almaci.

Ze herinnert aan het wetsvoorstel dat de groene fractie heeft ingediend om de fiscaliteit op exorbitante inkomsten van CEO’s aan te passen. Het voorziet voor de lonen die hoger zijn dan 1 miljoen euro een nieuwe belastingschijf van 75 procent. De tekst ligt momenteel ter bespreking in de Kamercommissie Handelsrecht.

SP.A wil fiscale achterpoort dichttimmeren

SP.A wil dat er een einde wordt gemaakt aan het oprichten van vennootschappen zonder echte ondernemingsactiviteit, dus enkel en alleen om sociale en fiscale bijdragen te ontwijken. Dat stellen Kamerleden Bruno Tobback en Dirk Van der Maelen in een reactie op de berichtgeving over de verloning van Luc Van den Bossche. De overheid moet daarbij het goede voorbeeld geven, luidt het.

Overheden moeten stoppen met werknemers via managementvennootschappen excessieve verloningen te geven en hen zo de mogelijkheid te bieden om sociale en fiscale bijdragen te ontwijken, aldus Tobback en Van der Maelen.

"Als we ons sociaal model willen overeind houden, zal iedereen op een correcte manier moeten bijdragen. Op een moment dat we vele miljarden zullen moeten besparen, kunnen we niet toelaten dat de overheid zichzelf oplicht door mee te werken aan de ontwijking van sociale en fiscale bijdragen".

De Vlaamse socialisten benadrukken al jaren via wetsvoorstellen deze fiscale achterpoort dicht te timmeren. "Die politieke wil is gezien de huidige omstandigheden sterker dan ooit. SP.A zal dan ook binnenkort opnieuw wetsvoorstellen ter zake indienen en de betrokken ministers in het parlement ondervragen".

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten