'Koning nog nooit zo kwaad gezien'

Ministers van Staat Herman De Croo en Willy Claes zijn het erover eens dat de 21 juli-toespraak van koning Albert geen "gewone" toespraak was. "Het is duidelijk dat de koning erg bezorgd is en zenuwachtig wordt van de aanslepende crisis."

bvb

"Ik heb nog nooit zo'n krachtdadige boodschap gehoord, zowel naar de vorm, de expressie en de inhoud", aldus Herman De Croo (Open VLD) op de VRT.

Ook Willy Claes (SP.A) zag dat de koning zich boos maakte. Volgens Claes maakte de koning met de zin 'Denk eens aan het land, en aan het belang van de burgers' duidelijk dat de burger en het land belangrijker zijn dan een partij.

Ook hoogleraar Mark van den Wijngaert (HUBrussel) heeft de koning nog nooit zo kwaad gezien. "Noch op lichamelijk noch op inhoudelijk vlak heb ik de koning al zo scherp geweten. Hij bedankt in feite Yves Leterme, die gezorgd heeft voor continuiteit, maar zegt tegelijktijd dat het genoeg geweest is, " aldus van den Wijngaert in het VRT-journaal.

"De koning maakt duidelijk dat er nu een compromis moet gesloten worden, dat er nu snel een regering moet komen. 't is net als met Kerstmis een politiek getinte toespraak. Maar terwijl de koning met Kerstmis ook nog humanitaire onderwerpen aanraakte, gaat het nu uitsluitend over politiek, " aldus van den Wijngaert.

"De koning spoort de burgers ook aan om zelf de verzoening in de hand te werken en om de politici onder druk te zetten om een akkoord te sluiten. Dat is ongezien," besluit de hoogleraar.

Politicoloog Dave Sinardet omschreeft de toespraak op Twitter als een Monarchale metamorfose. "Meestal is de toespraak van de koning op 21 juli vrij voorzichtig en gemoedelijk. Vandaag zagen we een verontwaardigde en boze koning," aldus Sinardet op Studio Brussel.

Volgens Sinardet is de koning in zijn rol wel terecht boos. "Als je in zijn positie zit, in een land dat al meer dan een jaar wacht op een nieuwe regering, kan je niet doen alsof je neus bloedt."

"Het is uitzonderlijk dat de koning politici de les spelt. De vorm was al uitzonderlijk, maar ook inhoudelijk was de boodschap vrij uitzonderlijk als je vergelijkt met eerdere toespraken. Albert II maakt politici gewoon duidelijk dat ze aan het falen zijn," aldus Sinardet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten