Rosneft en Exxon sluiten oliedeal voor Noordpool

© Reuters

De Russische energiegigant Rosneft en het Amerikaanse ExxonMobil gaan samen naar olie zoeken op de Noordpool en in de Zwarte Zee. De twee bedrijven hebben daarvoor een akkoord gesloten.

bpr

De twee energiegiganten hebben een strategisch partnerschapsakkoord getekend over de gezamenlijke exploratie van het Russische arctisch plateau, het Russische Noordpoolgebied.

Het akkoord voorziet dat ongeveer 3,2 miljard dollar (2,2 miljard euro) wordt uitgetrokken voor het exploreren van delen van de Karazee en een deel van de Zwarte Zee. Die gebieden 'behoren tot de meest beloftevolle en minst geëxploreerde offshorezones ter wereld', aldus een gemeenschappelijk communiqué van beide bedrijven.

De deal werd in het bijzijn van de Russische premier Vladimir Poetin getekend. Het akkoord 'opent nieuwe horizonten', zei Poetin volgens Russische persagentschappen.

Het akkoord komt er enkele maanden nadat Rosneft, de Russische nummer 1 inzake olie, een einde heeft gemaakt aan een strategische samenwerking met het Britse BP voor een gezamenlijke exploratie van het Noordpoolgebied.

Volgens premier Poetin is tevens overeengekomen dat Rosneft in de VS aan de slag kan, 'in de Golf van Mexico en in Texas'. 'De omvang van de investeringen is enorm', zei de Russische regeringsleider. 'De directe investeringen kunnen oplopen tot ergens tussen 200 en 300 miljard dollar.'

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten