Helft minder deelnemers voor Gordel

Bron © belga, vrt
BRUSSEL - Slechts 43.404 mensen hebben deelgenomen aan de 31ste editie van de Gordel. Dat is bijna de helft minder dan in 2010. Daar zit het slechte weer ongetwijfeld voor iets tussen. In Dworp en Sint-Genesius-Rode waren meldingen van kleine sabotageacties.

Zondag vond de 31ste editie van de Gordel plaats in de Vlaamse rand rond Brussel. Vanochtend was al duidelijk dat er minder mensen zouden komen opdagen: er was weinig volk op de verzamelplaatsen. Er waren ook weinig politici op de afspraak.

Ook op deze editie van de Gordel wordt er gefietst en gewandeld. De Gordel, die georganiseerd wordt door Bloso, stond  dit jaar in het teken van 'Gezond Bewegen'. De deelnemers konden kiezen tussen 15 routes, die beginnen in de gemeentes Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Zaventem en Overijse. In totaal zijn er over 600 kilometer routes uitgestippeld.

Kleine sabotageacties

Ook deze editie zijn er opnieuw sabotageacties tegen De Gordel. Enkele deelnemende fietsers zijn lekgereden in de Hallerbosstraat in Dworp en de Sint-Michielsdreef in Sint-Genesius-Rode door 'kleine nagels"'op het wegdek. Ook enkele richtingaanwijzers zouden zijn weggenomen.

De eerste sabotageproblemen doken rond 11 uur op. De interventieploegen hebben de problemen opgelost, bevestigt Carla Galle, administrateur-generaal van Bloso, zondagmiddag.

Door de overvloedige regen van afgelopen nacht en deze ochtend werd het parcours in de Molenstraat in Kraainem een tijd omgelegd. De riolen konden de regenval niet opvangen en er stond water op het wegdek. Rond halftien waren de waterproblemen van de baan.

Acties

Leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) hebben in de nacht van zaterdag op zondag langs de verschillende parcours van De Gordel honderd kartonnen borden opgehangen met de boodschap 'splits BHV'. Daarnaast delen enkele TAK-leden ook ballonnen uit aan de vier gordeltrefpunten, met de eis 'Respect voor Vlaams-Brabant'. Dat meldt Roel De Leener van TAK zondag.

'Op de borden langs de weg kondigen we ook onze actie van 18 september 'Dwars door Linkebeek' aan. Daarnaast vinden we ook dat de zes randgemeenten geen pasmunt zijn voor de communautaire onderhandelingen', aldus De Leener.

Actievoerders van de Vlaamse Volksbeweging verspreidden zondagochtend ook 1.000 stickers met Vlaamse leeuwen in het gordeltrefpunt van Zaventem.

De actievoerders eisen de onmiddellijke splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zonder tegengeste. 'De meeste deelnemers aan De Gordel reageren positief op onze actie', verklaarde Jef Eggermont van de Vlaamse Volksbeweging.

'Mensen doen bewegen'

De Vlaamse politici, die normaal massaal op de afspraak aanwezig zijn, bleven ook thuis. Alleen de N-VA vaardigde een sterke delegatie af.  Zo was Vlaams minister van Sport, Phillippe Muyters (N-VA) was aanwezig. 'De Vlaamse aanwezigheid in de rand rond Brussel is belangrijk', aldus de minister in Zaventem. 'Los van de politieke betekenis, is de Gordel een manifestatie om de mensen in beweging te krijgen.'

Voor CD&V tekende onder meer burgemeester Michel Doomst aanwezig. Een andere Gordel-getrouwe, Eric van Rompuy, was er niet. Hij verblijft blijkbaar in Amerika. Zijn broer en Europees president Herman van Rompuy gordelde wel - maar wou geen enkele verklaring afleggen. 

De organisatie meldde dat er richtingaanwijzers waren weggenomen langs het parcours. De punaises, die op de wegen worden gelegd om het evenement te saboteren, zouden ook een paar slachtoffers hebben gemaakt.

Door rvs
AANGERADEN