'Rundskop' en 'Le Gamin au Vélo' op ruime shortlist European Film Awards

Bron © belga

Foto: rundskop

'Rundskop' van Michaël R. Roskam en 'Le Gamin au Vélo' van Jean-Pierre en Luc Dardenne staan op de uitgebreide shortlist voor de European Film Awards, de Europese tegenhanger van de Oscars. De uiteindelijke nominaties voor de verschillende prijscategorieën worden begin november bekendgemaakt op het Filmfestival van Sevilla. De prijsuitreiking is op 3 december in Berlijn.

'Le Gamin au Vélo' en 'Rundskop' werden geselecteerd met een veertigtal andere Europese films, waaronder ook 'Melancholia' van Lars Von Trier, 'La Piel que Habito' van Pedro Almodovar, 'Habemus Papam' van Nanni Moretti en de jongste films van Tom Tykwer, Andrej Zvyagintsev, Jerzy Skolimowski, Susanne Bier, Aki Kaurismäki en Bela Tarr. Ook 'Cirkus Columbia' van de Bosnische Belg Danis Tanovic staat op de shortlist. 'Faust' van Aleksandr Skoerov, winnaar van de Gouden leeuw in Venetië, halde de lijst niet.

'Rundskop', met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, blijft onderscheidingen verzamelen, meldt producent Bart Van Langendonck (Savage Film). Zondagavond won de film nog de Prix du Nouveau Genre op het Etrange Festival in Parijs.

Na zijn internationale première op de Berlinale behaalde de film onder meer de Jury en de Critics Award op het Festival International du Film Policier in Beaune, de Propeller Award op het Motuvun Film Festival (Kroatië) en de prijs voor beste debuut op het Fantasia Festival in Montreal. 'Rundskop' werd de voorbije week ook geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Sitges en het door Robert De Niro's Tribeca Film Festival gelanceerde Doha Tribeca Film Festival in Qatar.

'Le Gamin ai Vélo' won de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes. Op het Flaiano Filmfestival In het Italiaanse Pescara wonnen de broers Dardenne de prijs voor de beste regie. 

Door loa