Van Steenbrugge: 'Ontslag De Troy is geen toeval'

Bron © vrt

Foto: hbr

Het ontslag van onderzoeksrechter Wim De Troy is geen toeval. Dat denkt advocaat Walter Van Steenbrugge, die de slachtoffers van de zaak over misbruik in de kerk vertegenwoordigt. Volgens hem waren er al langer indicaties dat De Troy niet langer onafhankelijk kon werken in het onderzoek.

'Er waren geruchten dat hij bedreigingen heeft gekregen', zegt advocaat Van Steenbrugge in 'De Ochtend' op Radio 1. 

Voorts heeft hij het over een poging van hogerhand om het 'dossier volledig te torpederen' toen het parket-generaal het dossier in 2010 had opgevraagd. De advocaat ziet 'duidelijke indicaties dat men een aantal zaken boven het hoofd van de onderzoeksrechter wou beslissen'.

'Onafhankelijk zijn is een van de belangrijkste fundamenten van het werk van een onderzoeksrechter', benadrukt de advocaat. 'Ik denk dat dit een soort van culminatie is geweest waardoor het ontslag er is gekomen.'

Meester Van Steenbrugge vindt het ontslag van De Troy 'een spijtige zaak'. 'We hadden de indruk dat het werk op een zeer gedreven manier werd gedaan', klink het.

Daarbij benadrukt hij dat ze nog altijd de mogelijkheid hebben om de onderzoeksrechter te horen over de zaak. 'Als men denkt dat de kous af is, dan denkt men verkeerd', zegt hij. 'Als er tegenwerkingen zijn geweest, dan heeft dat een reden en dan moet dat aan het dossier worden toegevoegd.'

Van Steenbrugge hoopt dat de aanstelling van de nieuwe onderzoeksrechter op een 'zorgvuldige en onafhankelijke manier' gebeurt. 'Wij gaan dat met argusogen volgen', besluit hij.

Door jvt