Michel ziet Brussel nog uitbreiden

© pn

MR-kopstuk Louis Michel sluit niet uit dat de zes faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel op termijn deel zullen gaan uitmaken van Brussel. Dat zei hij vanmorgen in De Ochtend op Radio 1.

bvb

Michel kwam in De Ochtend terug op het nakende einde van de alliantie tussen het FDF en de MR. Volgens FDF-voorzitter Maingain heeft de MR met het akkoord over de splitsing van BHV en de drie niet-benoemde FDF-burgemeesters in Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem woordbreuk gepleegd: de geëiste uitbreiding van Brussel werd van tafel geveegd en de Franstalige liberalen hebben de burgemeesters laten vallen.

Voor Louis Michel is de uitbreiding van Brussel echter nog niet van tafel. "Met het BHV-akkoord is een stap gezet in de verankering tussen die gemeenten en Brussel", aldus Michel. "Wij hebben altijd gezegd, als er gesproken wordt over de splitsing van BHV, moet er ook gesproken worden over de uitbreiding van Brussel"

Volgens Michel is de splitsing van BHV geen zuivere splitsing. "Met het akkoord dat nu is afgesloten, is akte genomen van de ruime Franstalige meerderheid in de zes faciliteitengemeenten. De rechten van de Franstaligen in die gemeenten zijn verankerd, de band tussen die faciliteitengemeenten en Brussel ook," aldus Michel.

Bovendien is het akkoord een eerste stap richting de uitbreiding van Brussel, voegde hij daar op de RTBF aan toe. "Ik kan de geschiedenis niet voorspellen", aldus Michel, "maar wie gelooft nog dat in ons land de staatshervorming hier en nu definitief wordt besloten? Men heeft altijd geweten dat het een evolutie was."

Michel zei verder het ook te betreuren dat de wegen van de MR en het FDF scheiden. "Die samenwerking heeft vruchten opgebracht. Al voelden wij de laatste 2, 3 jaren dat meneer Maingain zijn eigen weg wilde gaan. Hij heeft ons dikwijls aangevallen en onze politieke ruimte kleiner gemaakt," zei Michel op Radio 1.

Volgens Michel waren er de voorbije jaren ook grondige inhoudelijke verschillen opgetreden tussen de MR en het FDF. "Wij willen nu onze lijn trekken, ons programma verdedigen," besloot Michel.

De voormalige liberale voorzitter benadrukte wel dat MR en FDF op lokaal niveau nog vlot samenwerken. Volgend jaar samen opkomen is dus zeker nog mogelijk. "We moeten gemeenten zelf hun strategische keuzes laten maken", aldus nog Michel.

LEES OOK

Nu in het nieuws