'Screenen priesterkandidaten is doekje voor het bloeden'

Bron © belga

Foto: Belga

Het psychologisch screenen van toekomstige priesterkandidaten is een klein stapje in de goede richting, maar niet meer dan dat. Dat zegt advocaat Walter Van Steenbrugge, die verschillende slachtoffers van misbruik in de Kerk verdedigt.

Aartsbisschop Léonard liet maandag in Het Nieuws op vtm weten dat alle mannen die naar het seminarie trekken om priester te worden voortaan door een psychologische screening moeten. Op die manier wil de Kerk vermijden dat er nog pedofielen worden gewijd.

"Dit is een doekje voor het bloeden", reageert Van Steenbrugge dinsdag. "Waarom schaft de Kerk niet gewoon de dogma’s af die aan de grondslag van het probleem liggen: de rol van de vrouw in de Kerk, het verplichte celibaat en ga zo maar door."

Van Steenbrugge is nu al enkele jaren in de weer met het verdedigen van slachtoffers van misbruik in de Kerk en is stilaan geschokt. "Wat me het meest bijblijft is de gruwel", zegt de advocaat. "Ik heb in het verleden ook al daders van seksueel misbruik verdedigd, maar een dergelijke verschrikking heb ik nog nooit gezien."

Volgens Van Steenbrugge kan die gruwel worden verklaard door het instituut. "De macht van een priester, de geheimdoenerij, de plaats die hij kan innemen. Dat ga je niet verhelpen met een psychologische screening."

Door bvb
Laad meer berichten...