Citigroup: “Verkoop Belgisch staatspapier”

© philip vanoutrive

“Het begint spannend te worden in België”, zegt de financiële reus Citigroup in een rapport dat vandaag aan klanten werd verstuurd. Uit het rapport blijkt dat internationale analisten niet gerustgesteld zijn door het politieke akkoord over BHV.

wdp / nta

De Londense obligatie-analisten van Citigroup besteedden vandaag in hun ‘Morning Call’, een dagelijkse briefing voor grote klanten, een apart hoofdstukje aan ons land. En dat onder de titel “Belgium: about to step out of Italy’s shadow briefly?” (Stapt België binnenkort uit de schaduw van Italië?). De financiële toestand in België is “heating up”, schrijft Citigroup, en ons land zou daardoor wel eens het volgende euroland kunnen zijn dat in de financiële vuurlijn komt, na Italië.

Opmerkelijk is dat in de analyse niet wordt stilgestaan bij het recente politieke akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde, dat de weg zou moeten banen naar een nieuwe regering. Er is daarentegen wél aandacht voor het vertrek van uittredend premier Yves Leterme naar de Oeso, een gebeurtenis die volgens de analisten “de druk op de onderhandelaars verhoogt”.

De mogelijkheid van vervroegde verkiezingen wordt opgerakeld, en er wordt aan herinnerd dat de kredietratingbureau’s gevoeliger dan ooit zijn voor de “politieke dimensie” die het hele begrotingsproces vertraagt.

Citigroup vreest dat één en ander in de huidige illiquide markt tot een koersval van Belgische staatsobligaties kan leiden, wat de Belgische rente fors hoger zou duwen. De klanten van Citigroup krijgen het advies om de bestaande posities in Belgisch staatspapier af te bouwen, of zelfs om short te gaan (te speculeren op een koersdaling, red.).

Rente

Het is afwachten of andere internationale analisten de adviezen van Citigroup volgen. Vandaag was er geen sterke toename merkbaar van de druk op de Belgische obligatiemarkt, al steeg de tienjaarsrente wel lichtjes, met 3 basispunten tot 3,8 procent. De Belgische rente ligt nu 2 procentpunt boven het Duitse niveau.

Die Belgisch-Duitse rentekloof is sinds begin juli verdubbeld als gevolg van de politieke impasse en het uitblijven van structurele besparingen. Na het akkoord over BHV kende de spread een lichte terugval, maar we blijven ver boven het rentepeil van onze buurlanden. Dat geeft aan dat de politieke risicopremie van België op de kapitaalmarkt nog bijlange niet verdwenen is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten