VRT filmt wolf in Wallonië

Bron © vrt
VRT-programmaker Chris Dusauchoit heeft in Wallonië een wolf gefilmd. Het is voor de eerste keer in 130 jaar dat een wolf op Belgisch grondgebied is gezien.

Chris Dusauchoit was voor het programma 'Dieren in Nesten' eigenlijk op zoek naar lynxen, een katachtige soort die steeds meer voorkomt in onze contreien. Maar hij stootte daarentegen op een wolf, wat hem naar eigen zeggen deed trillen van opwinding.

In enkele Waalse gemeenten waaronder Gedinne waren in augustus enkele schapen doodgebeten, legt Dusauchoit uit. Bij een van de kadavers stelde het team van het dierenprogramma een camera op die begint te filmen als er iets voorbijkomt.

Na vier dagen haalde hij de camera op. Er passeerden enkele kleinere dieren zoals vossen, tot er een groter dier opdaagde. 'Iets dat op een wolf leek', zegt Dusauchoit.

Daarop is hij met de beelden naar een wolvenspecialist in Frankrijk gegaan. 'Zijn antwoord is klaar en duidelijk: dit is 100 procent zeker een wolf', zegt de programmamaker met enige trots.

'We moeten daar zeker niet bang voor zijn', stelt hij iedereen gerust. 'We moeten geen wolfpsychose creëren.' Ze kunnen kennelijk ook enorme afstanden afleggen en de kans is klein dat het dier zich nog in de regio bevindt.

Eerder deze week werd overigens bekend dat er een wolf zou gezien zijn op de Nederlandse Veluwe. 

Natuurorganisaties waren door het dolle heen: 'Het is de kroon op het Nederlandse natuurbeleid als de wolf zich hier weer thuis voelt. Ook ecologisch is het belangrijk, want een wolf ruimt oude, zwakke en jonge dieren op. Zo’n topjager ontbreekt op dit moment in het Nederlandse ecosysteem.'

in 2000 waren het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen in de ban van de waaslandwolf. Dat dier zou 63 schapen hebben doodgebeten. 'Zou', want de wolf werd nooit gevonden.  Al gaat sinds 2002 het verhaal dat de wolf ergens staat opgezet in de huiskamer van een jager.

 

Door jvt
AANGERADEN
Meest recent