Warren Buffett publiceert details belastingaangifte

© ap

De Amerikaanse miljardair Warren Buffett heeft de details van zijn belastingaangifte gepubliceerd, als bewijs dat hij wel degelijk minder betaalt dan de gemiddelde Amerikaan. Eerdere uitlatingen in die zin inspireerden president Barack Obama al tot een zogenaamde "Buffett-taks", een taks voor de allerrijksten.

wdp

In een brief gericht aan het Congres, toonde de miljardair dat hij het voorbije jaar 62,8 miljoen dollar verdiende, waarvan de belastbare som werd teruggebracht tot 39,8 miljoen. Uiteindelijk betaalde Buffett 6,9 miljoen dollar belastingen.

Dat komt overeen met een belastingvoet van 17,3 procent, wat volgens hem minder is dan wat de meeste Amerikanen moeten betalen, inclusief zijn eigen secretaresse.

Buffett schreef ook een brief aan volksvertegenwoordiger Tim Huelskamp, die hem eerder nog bekritiseerde voor zijn standpunt over de belastingen. "Het zou nuttig zijn om de meeste ultrarijken te laten zien hoeveel belastingen zij betalen", waarbij hij verwees naar mediamagnaat Rupert Murdoch. "Veel ultrarijken hebben een belastingvoet die lager ligt dan de mijne", verzekerde Buffett.

Volksvertegenwoordiger Huelskamp reageerde op zijn website: "Als Buffett graag een rechtvaardig deel belastingen wil betalen, kan hij zonder probleem zijn bijdragen storten aan president Obama en aan de federale regering".

Het fortuin van Buffett bedraagt meer dan 50 miljard dollar, het resultaat van beleggingen met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten