Samsung en Google onthullen nieuwe Android-telefoon Galaxy Nexus

Bron © Reuters
Samsung Electronics heeft in Hongkong de Galaxy Nexus voorgesteld, de eerste smartphone die draait op de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem Android.

De wereldwijde lancering van de Galaxy Nexus begint in november. Het toestel wordt een extra wapen in de hevige strijd tussen Samsung en Apple om marktleider te worden in de verkoop van smartphones.

Google en Samsung hadden de productvoorstelling een week uitgesteld als eerbetoon aan de onlangs overleden Apple-oprichter Steve Jobs. Apple is, behalve een concurrent, ook een grote klant van Samsung, voor microprocessoren die in zijn toestellen gebruikt worden.

De Nexus wordt het product waarmee Samsung in de eindejaarsperiode wil scoren bij de shoppende consument, en de rivaal van de nieuwe iPhone 4S van Apple.

Voor Google gaat het om de eerste grote smartphone-innovatie sinds de overname van de gsm-maker Motorola afgelopen zomer. De telefoon zal draaien op de nieuwste versie van Android, met de frivole naam Ice Cream Sandwich. Dat platform is ontworpen om de brug te maken tussen tablet en smartphone-platforms.

Samsung zegt dat de Nexus toegang zal bieden tot meer dan 300.000 apps, tegenover ruim 425.000 bij Apple.

Tijdens de lancering in Hongkong werden nieuwe snufjes gedemonstreerd, zoals het rechtstreeks uitwisselen van online nieuwsartikels en kaartinformatie door twee smartphones tegen elkaar te houden, en de beveiliging van het toestel met behulp van gezichtsherkenning.

De Nexus beschikt over een AM-OLED-scherm van 4,65-inch en een 1,2 GHz dual-core processor, met onder meer functies als gezichtsherkenning om de telefoon te ontgrendelen.

Door wdp