'Europa handelt niet als kip zonder kop'

REACTIES: ‘Waterpistool in plaats van bazooka’

© BDW

Economist Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera vindt het Europese akkoord op alle punten te zwak. Over enkele weken of maanden steken de problemen weer de kop op, voorspelt hij. Politicoloog Hendrik Vos (Ugent) treedt hem bij maar vindt niet dat 'Europa handelt als een kip zonder kop'

wdp

‘De Europese leiders hebben het blikje weer een paar meter verdergeschopt. Op korte termijn zijn de problemen even opgelost, maar op lange termijn is dat helemaal niet het geval’, waarschuwde Van de Cloot vanochtend op Radio 1. ‘Het gepoker zal nog een tijdje doorgaan.’

De uitbreiding van de vuurkracht van het Europese noodfonds EFSF tot 1.000 miljard euro klinkt indrukwekkend, maar om de markt te overtuigen dat je alle problemen de baas kunt, is er eerder 2.000 à 2.500 miljard nodig, zegt Van de Cloot. Vooral Italië blijft een zorgenkind. ‘Dat land heeft een schuldgraad van 120% van het nationaal inkomen en moet elk jaar 20% van die schuld zien te herfinancieren. De markt is ervan overtuigd dat dat niet zal lukken’, zegt hij.

Bovendien kampt Italië fundamenteel met een een probleem van concurrentiekracht. ‘Ze zijn dertig procent te duur’, zegt de economist. Tien procent daarvan kan je eventueel aanpakken met loonmatiging, maar dan blijft er nog een enorme handicap over.

Van de Cloot vreest ook dat de 'haircut' van 50% op Griekse schulden de zwakkere banken in de problemen zal brengen. ‘De banken die het konden, hebben hun Griekse obligaties al aan de ECB verkocht en een verlies van 20% geslikt. Maar de andere banken konden die 20% al niet aan, laat staan een verlies van 50%’. De herkapitalisering van 100 miljard zal volgens de economist niet volstaan. ‘In normale omstandigheden heb je al 200 miljard nodig, in een zwakke economie zeker 400 miljard’.

Hendrik Vos (Ugent): 'Europa handelt niet als kip zonder kop'

Ook politicoloog Hendrik Vos zegt dat er een ‘grote kans’ bestaat dat de Europese leiders vroeg of laat weer rond de tafel moeten gaan zitten. ‘De aangekondigde maatregelen liggen in de lijn van de voorspellingen, maar dan nog wat minder, nog wat vager en gebaseerd op zeer optimistische voorspellingen.’

Desondanks is het niet zo dat 'Europa handelt als een kip zonder kop'. Europa houdt wel degelijk een bepaalde richting aan. En misschien is het volgende crisisberaad inderdaad niet zo ver weg, maar volgens professor Vos is dat de manier waarop Europa al decennia functioneert.

'De afspraken zijn wat vager en ze zijn wellicht niet voldoende om een definitief einde aan de crisis te maken, maar als ik zie waar men staat en welke maatregelen men heeft genomen, dan zijn er al spectaculaire stappen gezet', aldus Vos. Hij haalt daarbij het voorbeeld aan van het noodfonds. Begin 2010 werd volgens hem voorspeld dat het er nooit zou komen. Nu is er een noodfonds 'met bedragen met heel veel nullen achter'.

Het zal volgens de Gentse professor misschien nog niet volstaan en een en ander kan krachtiger, efficiënter en sneller gebeuren, "maar de dingen worden wel in de steigers gezet", gaat Vos voort. "Het ziet er niet zo fraai uit en staat wat wankel, maar het gaat wel een richting uit en men houdt die richting al anderhalf jaar aan".

Over de mogelijke inbreng van China benadrukt Vos dat het niet bijspringt uit sympathie. "De Europese markt is blijkbaar ontzettend belangrijk" voor China, aldus de professor. Hij wijst er daarbij op dat Europa een markt is van 500 miljoen mensen die relatief welvarend zijn. Als de Europese economie begint te wankelen, dan heeft dat voor China belangrijke gevolgen, aldus nog Vos.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten