Elio Di Rupo: 'Een waar staatsman'

Formateur en PS-voorzitter Elio Di Rupo laat in een mededeling weten dat hij 'met droefheid kennis genomen heeft van het overlijden van Willy De Clercq'. Ook Wilfried Martens, Louis Michel en Willy Claes reageren aangeslagen.

hrt, bvb

Volgens Di Rupo was De Clercq een groot politicus die de hoogste functies met vaardigheid en toewijding bekleedde. 'Een waar staatsman, die de Europese zaak zeer genegen was. Een groot humanist die enthousiast gewerkt heeft om de voortuigang van ons land te bewerkstelligen. Hij laat een grote leegte achter in het hart van iedereen die hem gekend heeft.'

Op Twitter liet N-VA-politicus Siegfried Bracke weten Bracke op dat hij de de herinnering bewaart aan 'een wijs, verstandig en warm mens, aan een zeer getalenteerd gedreven politicus'.

Wilfried Martens

Oud-premier Wilfried Martens heeft jarenlang nauw samengewerkt met Willy De Clercq. "Willy was begin jaren tachtig een medestander voor een nieuwe wending in het politieke beleid in ons land", zo herinnert Martens zich.

De Clercq was vicepremier in de roomsblauwe regering Martens V in de eerste helft van de jaren tachtig. Samen lanceerden ze het herstelbeleid en voerden ze de devaluatie van de Belgische frank uit.

"Hij was een uiterst loyaal en bekwaam vicepremier. Er was zeer veel vertrouwen tussen ons", stelt Martens, die net als zovelen het grote redenaarstalent van De Clercq prijst. Martens en De Clercq waren niet enkel generatiegenoten, maar ze kwamen ook uit dezelfde stad, Gent. "We waren politieke tegenstanders, maar dat viel niet te merken. Wij hebben steeds veel respect gehad. Willy was een sociale liberaal".

Later liepen ze elkaar ook geregeld tegen het lijf in Europa. "Er bestaat geen enkele twijfel over zijn Europese overtuiging. Hij was één van de belangrijkste leden van zijn fractie in het Europees Parlement".

Op persoonlijk vlak herinnert Martens zich dat De Clercq hem had toevertrouwd dat hij graag "een rustig levenseinde" had gewenst. "Het is met verdriet dat ik denk aan wat hem overkomen is op het einde van zijn leven".

Louis Michel: 'Verlies van een visionair'

"Met het overlijden van Willy De Clercq verliezen we een visionair die gehecht was aan zijn gemeenschap, zijn land en Europa". Dat zegt minister van Staat en Europees parlementslid Louis Michel (MR) in een reactie op het overlijden van De Clercq.

Michel zegt dat hij met "diepe droefheid" het overlijden van De Clercq vernomen heeft. Volgens Michel verdwijnt met De Clercq "een man van formaat en een boegbeeld van het liberalisme". "Met zijn enorme intelligentie en een immense integriteit dwong Willy De Clercq respect af", aldus Michel.

Michel looft de bepalende rol die De Clercq heeft gespeeld in de Belgische en Europese politiek. "Als overtuigde universalist en humanist heeft hij heel zijn leven gevochten voor een wereld met meer vrijheid, rechtvaardigheid, solidariteit en respect voor iedereen", zegt de MR-politicus.

Claes: 'Ons land verliest een politiek monument'

Generatiegenoot Willy Claes (sp.a) reageert aangeslagen op het overlijden van Willy De Clercq. "We verliezen een groot politicus, die niet alleen zijn dossiers goed kende, maar ook zeer minzaam was in de omgang", zei Claes vrijdag.

"Ik heb De Clercq natuurlijk goed gekend, aangezien we meer dan 25 jaar in hetzelfde parlement hebben gezeteld, en ook samen deel hebben uitgemaakt van meerdere regeringen", zegt Willy Claes.

"Ik onthou hem als een groot politicus. Hij was zeer intelligent, verdraagzaam, vriendelijk in de omgang en altijd bereid tot een grapje. Vanuit zijn functie ken ik hem als technisch zeer onderlegd en minzaam. Hij was zeker geen fanaticus die het grote gelijk aan zijn kant wou hebben. Een Europees federalist, die zocht naar de gulden middenweg. Om het samen te vatten kan ik stellen dat ons land met Willy De Clercq een politiek monument verliest".

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten