Iljo Keisse start niet in Zesdaagse van Gent

Bron © Sporza, Belga

Foto: Belga

Baanwielrenner Iljo Keisse heeft in samenspraak met zijn advocaat Walter Van Steenbrugge beslist om dit jaar zijn titel niet te verdedigen in de Zesdaagse van Gent, die van 22 tot 27 november in het Kuipke plaatsvindt. Dat meldt Sporza dinsdag.

Keisse is na een positieve dopingtest in 2008 verwikkeld in een nooit eerder geziene procedureslag. Na tal van vonnissen van verschillende rechtbanken mag de renner drie jaar na de feiten wel in het buitenland koersen, maar niet in België. Keisse vroeg vorige week nog aan de rechtbank van eerste aanleg in Brussel om zijn schorsing voorlopig op te heffen, maar die rechtbank oordeelde dat ze daarvoor niet bevoegd is. Door die beslissing blijft Keisse in België geschorst tot 27 januari 2012 en kan hij zijn titel in Gent niet verdedigen.

Iljo Keisse testte in november 2008, tijdens de Zesdaagse van Gent, positief op het gebruik van cathine en HCT. Door de KBWB werd hij in november 2009 vrijgesproken van dopinggebruik, maar het Wereldantidopingagentschap ging in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal TAS en dat legde de renner begin juli 2010 een schorsing van twee jaar op.

De Brusselse kortgedingrechter weigerde die schorsing op te schorten, maar het hof van beroep deed dat in november 2010 wel. De UCI besliste daarop dat die opschorting enkel voor België gold maar dat zijn schorsing in het buitenland voortliep. In reactie daarop besliste het hof van beroep in april de schorsing niet verder op te schorten en dus mag de renner in België niet koersen.

 

Door lbo