Esso verkoopt deel tankstations

Oliebedrijf ExxonMobil heeft 49 van zijn 265 Esso-tankstations in België te koop aangeboden. Dat melden De Tijd en L’Echo donderdag. "We testen een nieuw businessmodel waarbij we niet meer de eigenaars zullen zijn van die stations. Daarom gaan we op zoek naar partners", zegt een woordvoerder.

bvb

De 49 stations bevinden zich in Brussel en Henegouwen. Als de verkoop goed uitdraait, zou ExxonMobil kunnen beslissen om het volledige netwerk van de hand te doen, stellen specialisten. het bedrijf zou daarbij sowieso olieproducten willen blijven leveren aan de bewuste tankstations.

De woordvoerder wou niet vooruitlopen op een eventuele volledige verkoop, maar sectorgenoten verwachten dat de overige tankstations zullen volgen.

Ook andere oliereuzen hebben de voorbije jaren tankstations van de hand gedaan. BP verkocht zijn net aan Q8, Texaco aan Delek en de JET-stations van ConocoPhillips zijn nu omgebouwd tot vestigingen van het Russische Lukoil.

Die laatste twee bedrijven worden door sectorkenners naar voor geschoven als favorieten voor de overname van de Esso-verkooppunten. Maar ook onafhankelijke spelers kunnen een rol spelen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten